GUSTI DIM IZ KRUZERA U ZADRU – Lučke vlasti brzo reagirale

Ilustracija / Photo: Youtube/Screenshot

ZADAR – U Gradskoj luci posljednjih 10 godina zimuju dva manja broda na kružnom putovanju koji u Zadru provedu 50 dana na vezu.

Prvi je doplovio Artemis iz čijeg je potpalublja sukljao crni gusti dim, neugodnog mirisa. Na gusti dim iz kruzera brzo su reagirali iz Lučke kapetanije koja na sreću još uvijek ima sjedište u Gradskoj luci.

Intervencijom lučkih vlasti, dimljenje, koje očito nisu primijetili članovi posade, zaustavljeno je. Portal 057 doznaje da nije bilo velike opasnosti za sam brod ili okolicu. Je li na brodu sve tehnički sigurno, utvrdit će nadležna inspekcija, kao i uzrok današnjeg incidenta u zadarskoj luci.

Athena i Artemis, dva su broda za kružna putovanja u vlasništvu su Small Ships Management Limited s Kajmanskog otočja. Prije dvije godine oba su broda bila u Brodotrogiru na generalnom remontu. Američka kompanija iz Bostona izgradila je Artemis i Athenu u splitskom brodogradilištu specijalnih objekata 2007 godine.

Brodovi blizanci istih su karakteristika, duga su 59. 60 m , široka 10.68 m i plitkog su gaza od svega 3 metra što im omogućava uplovljavanje u pliće akvatorije odnosno pristup lukama jadranskih gradova koji su im glavno odredište.

057 info