ŠIBENIK 19. regata krstaša kao atraktivno sportsko borilište

Photo: Boris Stanić

ŠIBENIK – U subotu, 01. prosinca s početkom u 11 sati u Šibeniku će se održati 19. po redu jedriličarska regata „Šibenska regata krstaša“, izvijestili su iz Grada Šibenika.

– Šibenski zaljev sljedeće subote još jednom postaje atraktivno sportsko borilište. Šibenska regata krstaša prerasla je u lijepu tradiciju našeg grada zanimljivu ne samo Šibenčanima, već i svim posjetiteljima. Ujedno je postala i tradicionalna najava prosinca bogatog zbivanjima u gradu,  od programa Adventure do dočeka Nove godine. Čestitam organizatorima, Jedriličarskom klubu „Val“, a svim natjecateljima želim povoljne vremenske uvjete i uspješnu regatu – kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Paško Rakić te pozvao građane da prisustvuju događaju.

 – Šibenska regata se jedri u akvatoriju šibenske luke, što je čini posebnom iz više razloga. Najvažnije je što se regata kao malo koja druga može u cijelosti pratiti s obale, pa šibenska riva i tvrđave postaju svojevrsno gledalište. I ove godine programu regate se pridružila JU “Tvrđava kulture” koja će u subotu otvoriti vrata tvrđave Barone zainteresiranim građanima. Organizacija ove manifestacije naš je doprinos razvoju jedriličarskog sporta, produljenju turističe sezone i očuvanju pomorske tradicije u našem gradu – istaknuo je predsjednik JK “Val” Marin Paić.

 U subotu 01. prosinca na startu regate očekuje se oko 40 jedrilica, a jedrit će se kao i uvijek  na potezu: riva – šibenski most – Mandalina – riva. Predsjednik Regatnog odbora Denis Marinov kazao je kako meteorološke prognoze predviđaju hladno vrijeme bez padalina.

U poslijepodnevnim satima u subotu, 01. prosinca u Gradskoj vijećnici bit će upriličena svečana dodjela nagrada, kao i dodjela priznanja “Valovi Šibenika”.

– Dobitnici Plakete “Valovi Šibenika” za ovu godinu su Matej Barhanović i Matej  Lisičar, vlasnik Centra ronjenja “Dolphine” s Bola na Braču koji su 24.rujna 2018. godine u hvarskom kanalu spasili dvojicu jedriličara na dasci, no na žalost  nisu uspjeli spasiti mladu surfericu iz Meksika – najavio je Zoran Lučić Luca, idejni začetnik priznanja “Valovi Šibenika”.

U nedjelju 02. prosinca će posade pobjednici po skupinama (ORC i OPEN) između sebe jedriti na istovjetnim jedrilicama za titulu ukupnog pobjednika 19. Šibenske regate krstaša. To izuzetno zanimljivo i napeto natjecanje nosi naziv “Kup Branka Iljadice Rape” u spomen na prerano preminulog proslavljenog jedriličara i člana JK Val.

I.B.

Vaš komentar