SKANDAL U JADROLINIJI: Istraga DORH-a zbog prijetnji, zaposlenice se žale na mobing

Foto: Morski.hr

RIJEKA/ZADAR/SPLIT – Protiv Predraga Govorčina, člana Uprave Jadrolinije, podignuta je optužnica pred Općinskim sudom u Rijeci, za kazneno djelo prijetnje drugom članu Uprave Jadrolinije Anti Vranješu, potvrđeno je iz Općinskog državnog odvjetništva Rijeka, na upit Novog lista. Istodobno, imenovanje Ante Radosa za šefa zadarske agencije koje se sprema u Jadroliniji, samo je kap koja je po svemu sudeći prelila čašu u toj državnoj kompaniji na zadarskom području. Iz Jadrolinije su se, čini se, zamjerili i Sindikatu pomoraca…

Ali ništa bolje nije ni u samoj Jadroliniji gdje su posljednjih mjeseci osnovana čak dva tzv. kućna sindikata. U jedan od njih, strukovni sindikat prešao je iz Sindikata pomoraca kapetan Ivica Gobin (on je lani uz zamjenika Nevena Zorića, bio njihov kandidat za člana Radničkog vijeća)  koji bi trebali zaštiti njegova prava. Kapetan Gobin je u srijedu dobio izvanredni iskrcaj s trajekta Vladimir Nazor jer je u utorak poslijepodne odbio ukrcati zaštitare na brod na kojem je kapetan prema međunarodnim propisima kao i prema Pomorskom zakoniku prvi i jedini odgovoran za sve što se događa na brodu.

Međutim, Radničko vijeće je za organizaciju skupa zaposlenika angažiralo zaštitare u strahu od nezadovoljnih pomoraca Jadrolinije. Oni su to nezadovoljstvo izrazili i prije pola godina, također na skupu povišenih tonova zaposlenika u Zadru. Ovaj od prije dva dana nije se ni održao u Gaženici i ući će u anale sukoba pomorske tradicije i pravila uprave koja, kako je to izjavila Milkica Ilijašić, predsjednica Radničkog vijećnije, htjela na silu na trajekt. Skup zaposlenika, kojeg su htjeli održati predsjednik Uprave  i glavni kadrovik Jadrolinije David Sopta i iDalibor Čandrlić, tako je propao u Zadru, piše 057 info.

Sukobi i DORH-ova optužnica

 
Na upit Novog lista Općinskom državnom odvjetništvu je li točno da je Ante Vranješ podnio kaznenu prijavu protiv Govorčina, je li pokrenuta istraga te je li ODO Rijeka na temelju istrage pokrenuo sudski postupak protiv Govorčina.
 
– Vezano za vaš upit, odgovaramo da je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, nakon provedenog istraživanja, 31. listopada 2018. podiglo optužnicu pred Općinskim sudom u Rijeci protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139., stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 25. rujna 2018. u Rijeci, na službenu e-mail adresu člana uprave jednog trgovačkog društva iz Rijeke poslao poruku prijetećeg sadržaja, čime je kod oštećenika izazvao strah za njegov tjelesni integritet – odgovoreno je iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.
 

Govorčina je odbio dati bilo kakav komentar o podizanju optužnice. Ante Vranješ kaže kako su mu prijetnje upućene sa službenog maila prije nešto više od mjesec dana, piše Novi list.

Photo: Morski.hr

Sindikat pomoraca: Zaposlenice se žale na mobing

Iz Sindikata pomoraca se pitaju “U što su se pretvorili skupovi radnika Jadrolinije?” i o jučerašnjem skupu radnika u Rijeci tvrde da su svi jednaki, ali neki jednakiji od drugih. Iz zapažanja osoba koje su bile na skupu, u SPH izdvajaju:

“Iako je to bio skup radnika, na jučerašnjem skupu najmanje se moglo čuti radnike. Čini se da su skupovi radnika u Jadroliniji mjesto za hvalospjeve Uprave i njihovih postignuća.

Glas radnika bio je tih, ali se ipak čuo. ‘Kako će Uprava čiji su članovi posvađani upravljati nama? Zaposlenici se nemaju kome obratiti sa svojim problemima. Zašto smo ovdje i tako samo oni govore….’

Na skupu je bio i zapovjednik broda iz Zadra, koji nije dopustio da zaštitari dođu na brod te se skup radnika u Zadru nije održao, a koji je zbog svog čina izvanredno iskrcan s broda. Pitao je za svoju sudbinu, odnosno kad će dobiti odgovor na mail koji je uputio nadležnima, a odgovor nadređenih je glasio da će dobiti odgovor.

Zaposlenice robnog knjigovodstva iznijele su svoj problem mobinga koji traje od 2016. godine, a nadređeni su komentirali da prvi put čuju za taj problem (iako su zaposlenice i pisanim putem zatražile zaštitu), osim člana Uprave Govorčina koji je rekao da je upoznat s problemom, ali ga neće komentirati iz objektivnih razloga. Ipak, kadrovski direktor Dalibor Čandrlić, je naglasio da će ispitati problem i učiniti što je moguće kako se takve stvari ne bi ponavljale”, pišu iz Sindikata pomoraca i napominju da napisano nije i zapisnik skupa, već zapažanja osoba koje su nazočile skupu.

D.G.
Vaš komentar