4 min. čitanja

OBJAVLJENI DOBITNICI PLAVE VRPCE VJESNIKA Andy Marović dobitnik u pojedinačnoj kategoriji

OBJAVLJENI DOBITNICI PLAVE VRPCE VJESNIKA Andy Marović dobitnik u pojedinačnoj kategoriji
Photo: MPPI/Facebook

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2018. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Andi  Marović (30) iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2018. pripala Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.

Posebno priznanje dodijelit će se legendarnom direktoru zadarske Tankerske plovidbe, Stanku Baniću i MB “Tijat“, najstarijem brodu iz flote Jadrolinije.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2018. nominirano je sedam (7) poduhvata – jedan (1) u pojedinačnoj konkurenciji i šest (6) u momčadskoj, izvjestio je Sindikat pomoraca Hrvatske. Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika održat će se u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. u 18 sati, u Arsenalu u Zadru.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2018. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Andy Marović (30) iz Komiže. Upravo je Morski.hr otkrio da je Marović 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata  pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i zatvori dvije rupe na oplati turskog teretnog broda Haksa (85 m) te tako spriječi njegovo potonuće. Haksa je prvi put počela tonuti 17. lipnja, 16 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, a Marović je u popodnevnim satima tog dana na 20 čvorova vjetra i 2 metra vala zaronio pod krmu havariranog broda kako bi aluminijskom pločom (10x15cm) zatvorio rupu veličine šake kroz koju je u strojarnicu prodiralo more. Već idućeg jutra, nakon poziva usred noći, Andi je ponovno zaronio te pronašao i zatvorio novu rupu na krmi Hakse, u čijoj je strojarnici već bilo četiri metra vode, a ispumpavali su je šibenski vatrogasci. U brodu je bilo 3.000 tona magnezita za luku Koper i 30 tona pogonskog goriva. Haksa je dotegljena u Brodotrogir gdje su obavljeni popravci.

PROČITAJTE JOŠ: Heroj koji je Jadran spasio od katastrofe: “Brod bi se definitivno potopio da nismo došli!”

Photo: MPPI/MUP

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2018. je pripala Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga“, 7.rujna ove godine kod Pelješca. Posebno su se istaknula 17-orica vatrogasaca koja su ulazila u unutrašnjost jahte kako bi ugasili požar, jer je prijetila opasnost da vatra zahvati tankove s 40 tona dizelskog goriva. Prilikom gašenja, u eksploziji na Kangi, pretpostavlja se da se radilo o bocama za ronjenje, tri vatrogasca su lakše ozlijeđena. Na mjestu izbijanja požara je izmjerena temperatura od 680’C. Zbog dviju eksplozija i nesnosno visoke temperature vatrogasci su u dva navrata bili prisiljeni napustiti brod u plamenu, da bi se potom vraćali te uz velike napore uspjeli spriječiti da vatra zahvati četiri tanka s dizelom.

Nagrade su otišle u prave ruke, stoga čestitke zasluženo nagrađenima!

PROČITAJTE JOŠ: FOTO/VIDEO: NOVI POŽAR NA MORU Potpuno izgorjela jahta, 13 evakuiranih

U momčadskoj konkurenciji je bilo još 5 poduhvata:

  1. Posada danskog tankera Torm Resilence, pod zapovjedništvom kap. Feđe Ratkovića iz Opatije, 3. lipnja 2018. na Pacifiku je spasila četvoricu ekvadorskih ribara, koji su 20 dana bespomoćno plutali morem u 8-metarskom čamcu izgubivši svaku nadu da će im netko pomoći. Časnici na brodu bili su Hrvati te su odigrali ključnu ulogu u ovom spašavanju.
  2. Posada japanskog tankera Marvel Falcon, pod zapovjedništvom Splićanina Damira Petrovića, 13. svibnja ove godine u Karipskom moru je spasila –  po dvojicu državljana Kostarike i Nikaragve, koji su prethodno 5 dana plutali u drvenoj brodici. Spašavanja je bilo otežano zbog činjenice da se po mraku i nemirnom moru te 15 čvorova vjetra trebalo pažljivo približiti 300-metarskim tankerom krhkoj brodici.
  3. Djelatnici Pomorske policije iz Pule, Valdi Bubić i Tomislav Subota 18. kolovoza ove godine po jakoj buri kod Zlatnih stijena spasili su u posljednji tren mladog plivača iz Mađarske, koji se zbog iscrpljenosti nije mogao vratiti na obalu.
  4. Posada broda Nehaj Lučke kapetanije Senj, pod zapovjedništvom Vladimira Bjondića, 22. rujna ove godine po olujnoj buri u Senjskom kanalu je spasila dvojicu hrvatskih nautičara kojima su dvometarski valovi već opasno morem napunili gliser. Na Nehaju su još bili voditelj brodice Tomislav Zrinski i pomorski inspektor Neven Tomljanović.
  5. Tročlana nominacija, posade broda Obalne straže RH Cavtat, posade broda Vid Lučke kapetanije Rijeka i djelatnika Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, za sudjelovanje u akciji traganja i spašavanja Britanke Kay langstaff (45), koja je u noći na 19. kolovoza ove godine 25 milja od Lošinja pala u more sa sedme palube(25 metara visine) kruzera Norvegian Star, koji je brzinom većom od 20 čvorova plovio prema Veneciji. Nakon noći provedene u moru, Kay je pronađena u 9,45 sati ujutro, 1300 metara od mjesta pada, i podignuta na ophodni brod Obalne straže RH Cavtat, pod zapovjedništvom poručnika fregate Lovra Oreškovića, s kojeg je u more skočio plivač-spasilac poručnik korvete Marin Delić kako bi joj pomogao. U tim trenucima na mjestu pronalaska Kay našao se i brod Vid, pod zapovjedništvom Antona Grubišića, a posadu su činili upravitelj stroja Zoran Burazer i mornar Dalibor Čemeljić, spremnih da pomognu. Cijelu noć akciju traganja za Britankom su uspješno vodili dežurni koordinatori u Središnjici Boris Maduna i Radovan Linić.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u političkom dnevniku Vjesnik. Likvidacijom Vjesnika 2012. , dodjelu Plave vrpce Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.