Tvrtka s neobičnom adresom osnivača poslala jedinu valjanu ponudu za kupnju Češke vile na Visu

VIS – Na ponudu Ministarstva državne imovine za kupnju tzv. Češke vile u Visu javio se kupac od prije poznat na otoku, no s neobičnom adresom. Iako je u Sudskom registru tvrtka Philip Vermeulen registrirana na Visu, nadalje stoji da je njen istoimeni osnivač registriran na adresi u Južnoafričkoj Republici, u mjestu Derbyhaven. Isto naselje nećete naći ako ga tražite na kartama Južnoafričke Republike. Ono se jedino podudara s poreznom oazom – otokom Man.

Na temelju Odluke Vlade, Ministarstvo državne imovine objavilo je 11. listopada 2018. godine Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina u k.o. Vis („Češka vila“).

Ponuda od 32,3 milijuna kuna

Ponude su se prikupljale do 30. studenoga 2018. godine. Za kupnju Češke vile  na Visu, koja se prodavala za 32.121.725 kuna, pristigla je jedna valjana  ponuda tvrtke PHILIP VERMEULEN d.o.o. sa sjedištem u gradu Visu. Oni su naime ponudili kupiti nekretninu za 32,3 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo.

Tvrtka osnovana u lipnju 2004. godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, registrirana je za poslovanja nekretninama i uslugama, kako piše u Sudskom registru Ministarstva pravosuđa, u Južnoafričkoj Republici, ali s adresom “Derbyhaven, Isle of Man, Spinnaker, 5 The Crescent”.

Photo: Youtube Screenshot

Adresa u poreznoj oazi

Derbyhaven nećete naći ako ga tražite na kartama Južnoafričke Republike. Možda zato jer je to u stvarnosti zračna luka na otoku Man između Irske i Ujedinjenog kraljevstva, a navedena adresa “The Crescent” odgovara nekolicini kuća uz samu obalu otoka, tik uz pistu zračne luke. Iako u sastavu Velike Britanije, zanimljivo je da je otok Man porezna oaza za koju se nedavno otkrilo da je služila za skrivanje novca europarlamentarcu Nigel Farageu. Nadalje, Europska komisija je Velikoj Britaniji nedavno zbog sumnjivih poreznih praksi s ovog otoka, uputila formalnu notu.

Photo: Screenshot/Google Map/Sudski registar RH

Naravno, ovim ne impliciramo ništa slično u ovom slučaju, već samo primjećujemo zanimljiv podatak o adresi osnivača, gdje odmah pored naziva države Južnoafrička Republika, stoji mjesto i otok koji s tom državom nemaju dodirnih točaka.

Jedini osnivač i direktor istoimene tvrtke je Philippus Vermeulen iz Južnoafričke Republike. Osim neobičnog adresiranja, da je još nešto prošlo ispod radara, otkriva tportal. Čini se da je Vermeulen već trgovao na Visu. Tako je 2004. godine za 1,6 milijuna eura kupio zgradu bivše osnovne škole na samoj viškoj rivi, koja je za komunizma bila pretvorena u pogon Jugoplastike, a godinu kasnije preuzeo je i tvornicu ribljih konzervi Neptun u Komiži za 14,7 milijuna kuna. Iako je zgradu škole planirao pretvoriti u aparthotel, nakon višegodišnjeg pregovaranja i nagovaranja na kraju ju je iznajmio Veleučilištu VERN, koje od 2012. godine ondje ima svoju ekspozituru. No priča s Neptunom nije imala sretan završetak. Riba se u Neptunu prestala prerađivati, a proizvodnu liniju Vermeulen je prodao tvrtki Interfishiz srpskog Niša, piše tportal.

Zaključno, ministar državne imovine Goran Marić kao glavni cilj osnivanja svog Ministarstva naveo je još 2017. godine pokretanje i aktiviranje zapuštene državne imovine, navodeći da je upravo odluka vezana uz Češku vilu na Visu zaokret prema snažnom oživljavanju državne imovine.

PROČITAJTE JOŠ: Vlada prodaje bivšu vojarnu “Češka vila” u Visu

D.G.