Izložba o malim drvenim brodovima, “Cicibeli” i lavandijerama

Photo: Jurica Gašpar

PREKO – Povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca i putnika, u galeriji POU Dom na žalu u Preku, u subotu, 8. prosinca u 18.30 sati bit će otvorena izložba”Tragom male drvene brodogradnje”.

Ovu jedinstvenu izložbu na našim prostorima  osmislile su ravnateljica betinskog muzeja Kate Šikić Čubrić i Marija Plenković iz Muzeja Općine Jelsa kao nastavak dobre suradnje dvaju muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske, pišu Naši školji. Koncipirana je tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije.

– Kroz izložbu pričamo priču o gajetama i leutima, brodograditeljskim znanjima i umijećima koji su potrebni da se izradi drveni brod, ali stavljamo ih u današnji kontekst kad ti brodovi imaju izmijenjenu ulogu u odnosu na njihov značaj u prošlosti. „Tragom male drvene brodogradnje“  izvrstan je naslov jer može sezati daleko, a putovi drvenih brodova su raznovrsni. Upravo smo tako došli i do Preka – preko naše „Cicibele“, betinske gajete starijeg tipa i bogate prošlosti. Danas je na vezu u betinskom portu, a sagrađena je davne 1931. godine za obitelj Gregov iz Preka, gdje je niz godina bila vladarica preškog porta. Iz Preka preko Zadra završila je opet u Betini. „Cicibela“ je najvažniji eksponat našeg vanjskog muzeja, ujedno je i jedina gajeta na popisu kulturnih dobara Republike Hrvatske – kaže Kate Šikić Čubrić, ravnateljica betinskog Muzeja drvene brodogradnje.

Photo: Wikimedia

Ističe kako je ova izložba izvrsna prilika da se malo dublje prouče veze između Preka i Betine jer su mnoge brodove Prečani naručivali od kalafata u Betini. Preko, pak, ima zanimljivu povijest, a priča mu je slična murterskoj i betinskoj. Brodove su koristili uglavnom za transport, rjeđe za ribarenje. Bili su težaci, a ponekad su i služili zadarskoj gospodi.

Baš zbog tih sličnosti jako me obradovao poziv Andrine Luić i Marine Marcelić iz Pučkog otvorenog učilišta, koje su predložile ugošćavanje izložbe u galeriji Dom na žalu. Istraživanje o povijesnim prilikama brodova u Preku napravila je Andrina Luić, a izložbu smo odlučili proširiti panoima koji predstavljaju priču preških brodova i težaka, s posebnim osvrtom na tragično preminule lavandijere koje su zauvijek ušle u mjesnu legendu, a stradale su na jednoj gajeti u olujnome moru, najavljuje te pojašnjava kako je ideja da izložba putuje od mjesta do mjesta, a poveznica su mali drveni brodovi nekad i danas.

Nakon Preka, upit za gostovanje izložbe sljedeće godine stigao je s Korčule, a u Muzeju drvene brodogradnje očekuju da će broj autora izložbe rasti, kao i broj panoa.

– Nadamo se uspješnoj priči čiji je cilj, na kraju, zaštita, popularizacija i promocija pomorske i brodograđevne kulture naših otoka i priobalja. Posljednjih godina mnogo se pozitivnih događaja odvija na sceni malih drvenih brodova i daje nam vedar pogled u budućnost – zaključuje ravnateljica Šikić Čubrić.

Izložba u POU Dom na žalu bit će otvorena do 1. veljače 2019.

Naši školji