Butković: Ima novca za projekte pomorstva

Photo: Morski.hr

ZADAR – Na Danima pomorstva u Zadru, osim o reformi pomorskoga zakonodavstva, razgovaralo se o konkurentnosti brodarstva i luka, nautici te digitalizaciji usluga u pomorstvu. Današnji skup bio je i prigoda da ministar mora Oleg Butković potpiše ugovor o zajedničkom financiranju proširenja i produbljenja plovnoga kanala Privlački gaz te ugovor o rekonstrukciji glavnoga gata i obale u Turnju.

– Privlački gaz između kopna i otoka Vira iznimno je važan i turistički i gospodarski. “Ovaj plovni put još je prepoznala Austro-Ugarska. Mi imamo dokumentaciju iz 1912. godine. Nisu je uspjeli napraviti, a, evo, nama je trebalo 100 godina – rekao je Mate Perišić, direktor Plovputa. Iduće godine počinje se širiti i produbljivati. Ugovor je vrijedan 17 i pol milijuna kuna, piše HRT.

– Važan je zato što skraćuje put od Velebitskog kanala prema otvorenom moru – naglasio je zadarski župan Božidar Longin.

Photo: Boris Kačan

– Svaka naša luka i lučica na otoku ili kopnu je važna pa je Ministarstvo mora 3 milijuna kuna namijenilo za rekonstrukciju gata i rive u Turnju. Upravo je Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama najveći izazov reforme pomorskoga zakonodavstva. Da olakšamo investitorima i lukama bolje funkcioniranje na pomorskom dobru, s druge strane da ga još bolje zaštitimo – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Puno novina se uvodi. Što se tiče lučke uprave, po prvi put se uvodi. Lučke uprave će imati lučke redare – izjavio je Davor Škribola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar.

Dosta posla čeka brodarski sektor, ali i luke, čiju konkurentnost moramo ojačati. Rijeka, naša najveća luka, ostvaruje pet puta manji kontejnerski promet od slovenske luke Kopar.

Photo: Boris Kačan

– Moramo imati i suprastrukturu. Produktivnost dizalica, i obalnih i lučkih, ali moramo imati i kvalitetnu željeznicu. Moramo imati brzinu inspekcijskih službi, rekao je Jakov Karmelić iz Udruge pomorskih agenata Hrvatske.

Na Danima hrvatskoga pomorstva raspravljalo se o boljim uvjetima za naše brodare i pomorce, ulaganju u njihovo obrazovanje i digitalizaciji usluga u pomorstvu.

– Više od 70 posto usluga u pomorskom sektoru u ovom trenutku pružamo on-line. Do kraja iduće godine neće biti redova u lučkim kapetanijama – naglašava državna tajnica Maja Markovčić-Kostelac.

Uz reformu pomorskoga zakonodavstva, ministar Oleg Butković ističe da nam je na raspolaganju 80 milijuna eura za ulaganja u pomorsku infrastrukturu i još 65 milijuna iz državnoga proračuna.

Photo: Wikimedia

– Znači, novca ima – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture.

A na županijskoj i lokalnoj samoupravi je da pripremi i kandidira projekte koji će u konačnici osnažiti Hrvatsku kao pomorsku zemlju.

Žana Morović Rudić, HRT