Butković potpisao ugovore za lučke projekte u Selcu i Kraljevici

Selce - Photo: Boris Kačan

SELCE/KRALJEVICA – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u petak je u Selcu i Kraljevici potpisao dva dodatka ugovorima ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna, na osnovi kojih će se sufinancirati dogradnja luke Selce i izgradnja komunalnih vezova u luci Carovo u Kraljevici.

Oba ugovora, uključujući i danas potpisane dodatke, dio su sveobuhvatnog projekta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kojim se u 2018. u projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje, u svim lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i u modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture ulaže ukupno 83,2 milijuna kuna.

Ministar Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Mario Kružić potpisali su dodatak ugovoru za sufinanciranje projekta ‘Dogradnja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Selce‘, vrijedan 4 milijuna kuna.

U sklopu projekta, koji će stajati ukupno 5,7 milijuna kuna, Grad Crikvenica osigurat će milijun kuna, a 785.000 kuna Županijska lučka uprava. U sklopu projekta nadogradit će se gat Polača na sjevernom dijelu luke i gat Stari mul, s ciljem zaštite postojećih plovila te uređenja novih šeszdesetak komunalnih vezova.

Ministar je potom u Kraljevici s ravnateljicom Županijske lučke uprave Bakar – Kraljevica – KostrenaDijanom Mihaljevićpotpisao dodatak Ugovora o sufinanciranju projekta ‘Izgradnja komunalnih vezova u luci Carovo‘, vrijedan 2 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 7,3  milijuna kuna, ukupno 5 milijuna kuna osigurat će ministarstvo, a ostatak novca osiguravaju županija, Grad Kraljevica i Županijska lučka uprava Bakar – Kraljevica – Kostrena.

Kraljevica / Photo: Boris Kačan

U sklopu projekta planira se izgradnja pet armirano – betonskih pasarela, ukupne dužine 282 metra i površine 1102,1 četvornih metara, čime će se povećati kvaliteta vezova, sigurnost plovila na vezu i korisnika koji pristupaju lučkim vezovima, izvještava Ministarstvo mora.

Ministar Butković naveo je da su ovi projekti, kao i drugi u županiji, hvalevrijedni:

– Ministarstvo je ove godine osiguralo gotovo 84 milijuna kuna državnih sredstava za ovakve i slične projekte, a od te sume se oko 32 milijuna kuna ostvaruje u Primorsko – goranskoj županiji. Tome se pridodaju i europska sredstva, budući da su se otvorile mogućnosti financiranje projekata iz EU.”. – rekao je ministar Butković te dodao: “Do sada je u Primorsko – goranskoj županiji potpisano ugovora za ulaganja u lučku infrastrukturu vrijednih  ukupno 110 milijuna kuna, a od toga su upravo 32 milijuna kuna iz državnog proračuna. Ministarstvo će sljedeće godine osigurati dodatna sredstva te očekujemo nove prijave i projekte – rekao je ministar Oleg Butković.

D.G.