FOTO Oda neprežaljenoj fontani na splitskoj rivi

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

Godinu po godinu, lani dočekasmo 70 godina bolne praznine na splitskoj rivi, a ove u subotu 15.12. ‘slavimo’ čak 130 godišnjicu svečanog otvorenja Monumentalne fontane.

Šta reći, osim da na prvi pogled uočavamo da je više nemamo, nego li su je guštali naši preci do momenta danas neshvatljivog rušenja 30.05.1947.

Ante Alujević

Nije mi baš bilo lako podsjetiti se lani na obljetnicu bestijalnog rušenja, koju smo također obliježili da podsjetimo naše mlađe generacije na surovost postratnog vremena, koje je desetak godina kasnije bilo kobno i za poznato splitsko groblje na Sustipanu.  

Ove godine moje Društvo prijatelja kulturne baštine Split, točnije Komisija za obnove Splitske fontane u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. u 18 sati u Muzeju grada Splita obilježava 130. obljetnicu svečanog otvorenja Monumentalne fontane.

Vratit ćemo se stoga malo u povijest našega Velog mista da podsjetimo širu javnost nekih važnijih detalja iz dalje povijesti kraja 19.og stoljeća, pa do same najave obilježavanja:

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

“15. prosinca 1888. godine konačno je, nakon osam godina parničenja između narodnjaka na čelu s gradonačelnikom dr. Gajom Bulatom i predstavnika prinosnika na čelu s bivšim autonomaškim gradonačelnikom dr. Antonijem Bajamontijem, u Monumentalnoj česmi puštena voda iz svih mlaznica, uz njenu veliku iluminaciju i uz prisustvo brojnih građana. Ona je postavljena isključivo kao spomenik vodi, tj. kao logičan i trajan spomen na dolazak tekuće vode nakon više od dvanaest stoljeća, pošto je obnovljen Dioklecijanov vodovod.

Obilježavanjem ove važne obljetnice podsjetit će se javnost na nemjerljivu veličinu tog poduhvata, koji je omogućio da, tijekom vremena, svaka kuća i svaki stan dobiju tekuću vodu. Taj događaj od prije 130. godina veliki je poduhvat, kojim je mali grad Split napravio temeljni iskorak u civilizacijske tokove Europe. Komisija za obnove Splitske fontane Društva prijatelja kulturne baštine Split prošle je godine u Muzeju grada Splita dana 30. svibnja komemorirala 70. godišnjicu otkad je nasilno i do temelja srušena Monumentalna fontana.

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

Osim toga, obilježeno je sve što se značajnije događalo nakon rušenja, a apostrofirana je mogućnost obnove Monumentalne fontane jer su ispunjeni svi konzervatorski uvjeti za to. Ove godine Društvo prijatelja kulturne baštine Split želi podsjetiti građane Splita na sva zbivanja koja su povezana s obnavljanjem Dioklecijanovog vodovoda i izgradnje Monumentalne fontane. Stoga će se ova važna obljetnica obilježiti prigodnim programom, tj. izlaganjem četiriju predavača koji će istaknuti važnost vode, prikazati tijek obnove rimskog vodovoda i izgradnje Monumentalne fontane sve do vremena kada je ona nasilno srušena.

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

Predavanja će imati prof. dr. sc. Mladen Smoljanović: Voda – izvor života, dr. sc. Stanko Piplović: Split pred obnovu Dioklecijanovog vodovoda, Marijan Čipčić, prof.: Uspostava vodoopskrbnog sustava u Splitu, te akademik Nenad Cambj: Spomenik vodi. U umjetničkom dijelu programa nastupit će Antonija Teskera, sopran uz klavirsku pratnju Ane Šabašov, prof., te dramski glumac Ivan Baranović. Program će voditi Ivo Uglešić, prof. Ovom prigodom će u Muzeju grada Splita biti izložena srebrna Monumentalna fontana koja je filigranski izrađena u radionici splitske Zlatarije Dvornik. Pokrovitelji obilježavanja 130. obljetnice Monumentalne fontane su Grad Split, Muzej grada Splita, Hrvatsko narodno kazalište Split i Zlatarije Dvornik”.

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

Nadam se da će ovim obilježavanjem Inicijativa za obnovu Monumentalne fontane ipak dobiti novi impuls, te. da će se novi splitski poteštat podsjetiti odluke Gradskog vijeća  od 18.05.2016. ‘da se realizira izrada spomenika Vodi – monumentalna fontana koja će u najvećoj mogućoj mjeri poštivati izgled stare fontane porušene 1947. godine uz ugradnju sadašnjeg grba Grada Splita ‘ koja je uslijedila nakon što je Inicijativa (nakon 14.000 potpisa 2010.) skupila 3.000 članova i novih 1.500 potpisa koji samo potvrđuju glas naroda i želju da se nikad prežaljen simbol Splita ipak obnovi i popuni svoje mjesto nadomak Prokurativa i Rive.

Ilustratori, Stipan Ujdur, Opuzen i Martin van der Meijde, Arnhem’

Ante Alujević