JOŠ JEDNA PRILIKA ZA SPAS Odgođen stečaj Brodarskog instituta

Photo: Facebook

ZAGREB – Uprava Brodarskog instituta u Zagrebu u ponedjeljak se uspjela dogovoriti s vjerovnicima i odgoditi stečaj te institucije. Oni do 30. siječnja imaju rok za deblokadu poslovnog računa koji je u protekle tri godine u blokadi gotovo 500 dana, a na kojem su danas ovrhe teške gotovo deset milijuna kuna.

Fina je još ujesen predložila stečaj nad institutom, kada je reagirao i Trgovački sud i postavio privremenog upravitelja Hrvoja Kraljičkovića, a on je trebao ispitati ima li razloga za stečaj i može li se imovinom dužnika financirati trošak postupka.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Institut ima imovinu vrijednu 87 milijuna kuna, od čega 64 milijuna kuna otpada na građevinske objekte, ponajprije vrijednu nekretninu i lokaciju u Zagrebu, 10,5 milijuna kunavrijede zemljišta u njihovu vlasništvu dok u opremi imaju 2,8 milijuna kuna. Direktor Instituta Igor Tripković Večernjem je listu pak rekao da imovina tvrtke vrijedi 300 milijuna kuna, što je jedan od argumenata protiv stečaja, piše tportal.

Podsjetimo, u intervjuu za Morski.hr, direktor Brodarskog instituta Igor Tripković pojasnio je da Institut prolazi kroz poslovnu krizu koja je nastala kao rezultat financijskih obveza i poslovnih problema nagomilanih u proteklih 10-tak godina.

Photo: Facebook

Dug Brodarskog instituta čini jednu šestinu njegove vrijednosti

– Problemi su različiti, pa je takvo ii njihovo datiranje. Financijski problemi su bili vidljivi još 2003. godine, a kulminirali su 2012. – 2015. godine. Sadašnja financijska situacija je samo odraz nagomilanih problema koji nisu rješavani kroz proteklo razdoblje. Vezano uz to je i kadrovska problematika koja je nastala kao posljedica financijske nestabilnosti i ranije nebrige o nužnom pomlađivanju stručnog kadra u Institutu.

Ukupni poslovni dug Brodarskog instituta kreće se oko 53 milijuna kn i čini jednu šestinu ukupne vrijednosti imovine Instituta. Dug je nastao kao rezultat poslovnih poteza proteklih godina, promjena u brodograđevnom sektoru, kao i unutarnjem neprilagođavanju novonastalim tržišnim kretanjima.

Brodarski institut je trgovačko društvo (d.o.o.) u 100% vlasništvu države. Stoga za sve poslovne odluke (uspješne i one manje uspješne) odgovara Uprava Društva. Međutim, država snosi odgovornost za nepoduzimanje mjera prilikom pojave poslovne krize (poglavito u razdoblju 2008.-2014. godine) odnosno ne prihvaćanja poslovnih ideja koje su dolazile iz Instituta, a možda su mogle spriječiti ili barem ublažiti poslovnu krizu – rekao je Tripković i zaključio da mu je uz kolegice i kolege koji se trude prebroditi poslovnu krizu i ispunjavaju svoje radne zadatke bez obzira na kašnjenja u isplatama plaća, čast mi je biti „kapetan“ Brodarskog instituta u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ: Direktor Brodarskog instituta: “Institut će sigurno opstati, čast mi je biti ‘kapetan’ ovog broda”

D.G.