LOŠA SEZONA: 62 maslinara izgubilo kriterije ektradjevičanskog ulja

Foto: Pixabay

VODICE – Nova potvrda o lošoj maslinarskoj godini u Dalmaciji, nakon Nadina, dolazi i iz Vodica. Lošijoj od prethodnih ne samo po urodu nego i kvaliteti maslinovih ulja. Od ukupno 259 uzoraka ulja ovogodišnje berbe maslinara i uljara pretežno iz Dalmacije, te Istre, Hrvatskog primorja i iz susjednih država BiH-a i Slovenije pristiglih na 8. Međunarodnu manifestaciju Mladih maslinovih ulja u Dalmaciji Vodice 2018, čak 62  nije zadovoljilo kriterije za kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Za razliku od prošle godine kada je, od ukupno 282 uzorka,  u toj najvišoj ekstradjevičanskoj klasi podijeljeno 196 zlatnih medalja, a djevičanskih ulja bilo je   samo 22 , podsjetio je Damir Buntić tajnik Udruge dalmatinskih uljara, koja je i ove godine, uz Zavod za javno zdravstvo Šibenko-kninske županije i “Olea” – Udrugu senzorskih analitičara iz Šibenika, bila glavni organizator sve prestižnije smotre maslinara i uljara u Vodicama, piše Agroklub.

Uz njih, suorganizatori 8. Dana mladog maslinovog ulja u Dalmaciji bili su Zavod za javno zdravstvo šibensko-kninske županije, i Olea – Udruga senzornih analitičara iz Šibenika.

Šampion iz Suhača kod Sinja

Pristigla ulja ocjenjivalo je 20 certificiranih kušača iz profesionalnih panela tri dalmatinske županije, a kao najbolje ocijenjeno je ulje Dragana Čurkovića, vlasnika OPG-a Čurković iz Suhača kod  Sinja. Njegovo višesortno ulje od krvavice, oblice, lastovke, istarske bjelice, mastrinke i nekoliko introduciranih talijanskih sorti osvojilo je najviše bodova pa je postalo i apsolutni je pobjednik 8. međunarodne manifestacije “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” koja je održana u vodičkom hotelu Olympia.

Agroklub