Novi izvještaj „Plinske iluzije”: Zelena akcija tvrdi da je razbila mitove o krčkom LNG terminalu

Photo: Youtube/Screenshot

KRK – LNG terminal na Krku je nepotreban, ali i skup projekt s upitnom tržišnom potražnjom pa će u velikoj mjeri biti plaćen novcem poreznih obveznika ili potrošača, poručuju iz Zelene akcije koji obrazlažu svoje tvrdnje u priopćenju. Tvrde da su razbili mitove o LNG terminalu na Krku.

“Vlada RH gura ovaj projekt suprotno interesima lokalnog stanovništva i potrošača, slabo je transparentan i ne poštuje javno mnijenje. Zaključak je to izvještaja kojeg su danas objavile udruge Zelena akcija i Friends of the Earth Europe, a koji razbija mitove i otkriva ispravne činjenice o tom projektu.

U izvještaju se analiziraju i argumenti Vlade i tvrtke LNG Hrvatska o navodnoj važnosti LNG projekta za sigurnost opskrbe i diverzifikaciju dobavnih pravaca. Uzimajući u obzir postojeću plinsku infrastrukturu i projekte koji su trenutačno u izgradnji u regiji, Hrvatska i njezine susjedne zemlje već su energetski sigurne i dovoljno otporne. To znači da je LNG terminal na Krku nepotreban, a još više ako se uzme u obzir planirano smanjenje potražnje za plinom diljem Europe u nadolazećim desetljećima. Izgradnja nove plinske infrastrukture u borbi protiv ruske dominacije na tržištu plina nije samo pogrešna, već i propala strategija: velik dio postojeće infrastrukture uglavnom je nedovoljno iskorišten, a nekoliko novih projekata u izgradnji će ustvari dovesti još više ruskog plina u Europu.

Photo: Vesselfinder

Kako bi se poboljšala energetska sigurnost Hrvatske i susjednih zemalja te dekarbonizirali njihovi energetski sustavi, postoje i druga dokazana, troškovno konkurentnija i mnogo održivija rješenja. Konkretno, smanjenje energetskih potreba putem programa energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije.

I opet treba naglasiti kako su klimatske promjene prijetnja koju ne možemo ignorirati, a vrijeme za male korake i kompromise je isteklo. Krčki LNG terminal u suprotnosti je s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama i najnovijim znanstvenim izvještajem IPCC-a. Plin je ugljično intenzivno fosilno gorivo koje šteti klimi te se ne može smatrati prijelaznim gorivom.

U skladu sa svim navedenim, Zelena akcija ponovno poziva Vladu RH, kao glavnog dioničara tvrtke LNG Hrvatska, da odustane od izgradnje LNG terminala na Krku. Dodatno, daljnja ulaganja javnih financijskih sredstava u fosilnu plinsku infrastrukturu su neprihvatljiva. Umjesto toga, ta sredstva treba uložiti u obnovljive izvore energije, prije svega sunca i vjetra, te energetsku učinkovitost. Nova nacionalna energetska strategija, čija je izrada u tijeku, trebala bi to odražavati”, stoji u priopćenju Zelene akcije.

I.B.