Jadranska srdela ipak u ponudi za blagdane, ali uz ove iznimke

Foto: Morski.hr

ZAGREB – Zbog zaštite srdele u mrijestu Ministarstvo poljoprivrede u zimskom razdoblju provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske.

Svake se godine datum početka i završetka ove ponavljajuće zabrane korigira u skladu s dinamikom ribolovnih aktivnosti. Ove godine zabrana stupa na snagu 16. prosinca 2018. u 12:00 sati i završava 14. veljače 2019. godine u 24:00 sati. Kao i ranijih godina bit će omogućena i ograničena iznimka za plovila manja od 12 metara koja će smjeti obavljati ribolov u razdoblju od 16. do 24. prosinca 2018. godine u 12:00 sati. To znači da će sitna plava riba biti u ponudi tijekom božićnih blagdana, izvještava Ministarstvo poljoprivrede.

– Jedan od prioriteta hrvatske ribarstvene politike je zaštita ribljeg fonda, ponajviše ekonomski i tradicionalno najzastupljenijih vrsta srdele i inćuna. Zbog toga svake godine u suradnji sa znanstvenicima pomno pratimo i predviđamo vrijeme mrijesta i uvodimo zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice – srdelare kako bi se maksimalno zaštitila naša sitna plava riba u cijelom ribolovnom moru Hrvatske. Da bismo očuvali tradiciju i osigurali našim potrošačima sitnu plavu ribu za Badnjak uveli smo iznimku za mala plovila do 12 metara. Za ova ograničenja ribari će biti obeštećeni sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti ribarima je do sad već isplaćeno 26,4 milijuna kuna – izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Photo: Boris Kačan

Istekom razdoblja zabrane, a s ciljem očuvanja fonda srdele u Jadranu, planirano je zadržati i ograničenje ribolovnog napora i ulova kojim bi se u razdoblju od 15. veljače 2019. godine u 00:00 sati do 28. veljače 2019. godine u 12:00 sati ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35t male plave ribe po plovilu.

Unutar Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo RH kroz mjeru I.9. „Privremena obustava ribolovnih aktivnosti“, iz Ministarstva napominju da ribarima nadoknađuju gubitak prihoda zbog zabrane obavljanje ribolova, sve radi zaštite ribljih resursa u vrijeme mrijesta i rasta, u ovom slučaju male plave ribe. Početkom ove godine u tu svrhu je ribarima isplaćeno 26,4 milijuna kuna.

D.G.