Japanska mornarica traži ženske članove posade za svoje podmornice

Foto: Pixabay

Japanske pomorske obrambene snage planiraju započeti zapošljavanje ženskih članova posade na podmornicama kako bi popunili praznine u kadrovskoj službi.

Prema riječima NHK, proces zapošljavanja će početi već u brodogradilištu gdje će iduće godine dodati odvojene odjeljke za žene na tri podmornice, prenosi Pomorac.net. U konačnici, cilj je imati do 10 posto ženskih članova posade na podmornicama do 2023.

Posljednjih godina, japanska vojska, tehnički nazvana Self-Defense Force (SDF) imala je poteškoća pri zapošljavanju dovoljno osoba jer japanski ustav zabranjuje ratno sposobnu stalnu vojsku. Natalitet u Japanu je ispod razine, a četvrtina stanovništva je iznad 65 godina starosti.

Ovaj demografski pomak znači smanjenje broja kvalificiranih kandidata za vojnu službu. Godine 1994. bilo je oko 17 milijuna osoba u potencijalnoj regrutaciji od 18 do 26 godina. Danas je taj broj pao na oko 11 milijuna, a predviđa se pad na 8 milijuna do sredine stoljeća, navodi Reuters. Unaprjeđenje gospodarstva sa stopom nezaposlenosti od 2,5 posto također znači da više potencijalnih novaka boravi u civilnoj karijeri – čak i ako za mnoge to znači da će se povezati više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom kako bi zaradili.

Kao odgovor na krizu stanovništva, SDF je podigao dobnu granicu za nove novake na 32 godine sa 26 s nadom da privuče više kandidata. Služba u globalu želi povećati zapošljavanje žena za oko tri posto, kako bi se dio pripadnika ženskih članova približio razinama koje se nalaze u drugim vojnim službama.

Maritime executive, Pomorac.net

PROČITAJTE JOŠ: ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA: Japanci kao lažni znanstvenici sa strojevima za ubijanje tamane preostale kitove!

Vaš komentar