VIDEO: PREKOMJERNI IZLOV – S bocama u Paškoj uvali vade tone školjaka

PAG – O vađenju školjaka u području Paške uvale gdje to nije dozvoljeno, upozorio nas je čitatelj koji donosi snimke za koje je na karti crvenom i zelenom točkom označio mjesta nezakonitog izlova.
Vlasnik ribarskog obrta (podaci poznati redakciji), prema riječima autora ovog videa devastira područje Paške uvale. Tvrdi da tjedno vadi oko 1000 kg klapuna i prnjavica, a 1 kg ovih školjaka u Italiji se lako prodaju za cca 6 eura po kg.
– Problem je taj što on ne vadi školjke u dozvoljenoj zoni nego svugdje po uvali. Ovim tempom vrlo brzo će devastirati uvalu i nestat će školjke, ribe i mekušci. Zar ćemo svojoj djeci ribe i školjke pokazivati na slikama?! Povlastice su na gumenjaku a sva oprema je na brodu Mađarske zastave – kaže čitatelj.
Napominje da je školjkarenje dozvoljeno na cijelom jadranu i moguće je izvaditi do 5 kg školjaka, no ako se vade u zonama na karti ispod, ograničenja kilaže nema.
– Čovjek je i novinarima priznao da vadi od 500 do 1000 kg. Ovakvim tempom kroz par mjeseci Paška uvala će postati pustoš – upozorava.

Kako kaže, video je snimljen na dvije lokacije (crvena i zelena točka, gore) označene na karti, na kojoj je tamnozelenom bojom obilježena zona dozvoljenog izlova školjaka (gornja i donja karta).
Stručnjak: Veliki propusti struke pri formiranju izlovnih zona
Paškom zaljevu prijeti kolaps
– Žalosno je što je prošlo više od dvije godine i manjskavosti nisu ispravljenje što je dovelo do ovog kaotičnog stanja gdje već preiskorištenim resursima Paškog zaljeva prijeti kolaps.
Zona koja je tako loše definirana služi krivolocvima kao pandam za pravdanje krivlova školjkaša diljem čitavog zaljeva, daleko od granica same zone. Sve je to rezultat donošenja mogućnosti izlova školjkaša bez prethodne analize stanja resursa i dugoročnog plana praćenja stanja populacije ciljanih vrsta, što je pak temelj održivog ribarstva u cjelini – ističe biolog mora, Filip Bukša.
Za kraj pogledajte i video, pa zaključke donesite sami.