Klizi li Uljanik u izvjestan stečaj?

Foto: Uljanik

PULA – Dva ozbiljna potencijalna strateška partnera su izrazila želju da naprave dubinsku analizu stanja brodogradilišta u Rijeci i Puli. Obvezali su se i da vrlo brzo, čak u roku od pet tjedana, mogu nakon te analize izraditi ozbiljnu ponudu, rekao je ministar Darko Horvat.

– Bilo bi lijepo da se radnicima isplate pune plaće za rujan i listopad i omogući im da dostojanstveno s obiteljima uđu u blagdane, pa nam onda ne bi bilo teško čekati ni tih novih pet tjedana. Ako se to ne dogodi, oni će dubinsko snimanje napraviti za nekog drugog, jer nas za pet tjedana neće biti ovdje – kaže sindikalist Đino Šverko

Ni pedeseti tjedan u 2018. godini nije donio ništa novoga po pitanju programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta. Više od sedam dana od zadnjeg razgovora u Ministarstvu gospodarstva nije se po tom pitanju dogodilo apsolutno ništa što bi budilo bilo kakvu nadu i optimizam, te je uz besparicu i nastavak štrajka sve izvjesnije da Uljanik polako i tiho klizi prema najgorem scenariju, a to je stečaj, piše Glas Istre. Ministar Horvat opet, odgovarajući na novinarska pitanja, nije rekao ništa novoga na tu temu, odnosno ponovio je opcije koje su već mjesecima u dubokoj magli i za koje, utisak je, Uljanik nema više vremena.

– Dva ozbiljna potencijalna strateška partnera su izrazila želju da žele ući u ‘data room’ te napraviti dubinsku analizu stanja brodogradilišta u Rijeci i Puli. Obvezali su se i da vrlo brzo, čak u roku od pet tjedana, mogu nakon te analize izraditi ozbiljnu ponudu – rekao je Horvat.

Na upit znači li to da bi se krajem siječnja moglo znati tko je od njih zainteresiran ili ne i u kojem obimu će ući u brodogradilište, Horvat je rekao kako su oba partnera ozbiljno zainteresirana.

– Po kojim uvjetima i na koji način, za to im otprilike treba pet tjedana – rekao je ministar gospodarstva.

Pet dana

Sindikalni povjerenik SMH u Uljaniku i član Štrajkaškog odbora Đino Šverko smatra da Uljanik i njegovi radnici uz nastavak agonije koju preživljavaju zadnjih mjeseci teško da mogu preživjeti tih pet tjedana, a upitno je mogu li, kaže, i narednih pet dana.

– Mi ovako zaista ne možemo naprijed i toga moraju svi biti svjesni. Bilo bi zato jako lijepo da se pronađe način kako radnicima isplatiti punu plaću za rujan i listopad, omogućiti im da dostojanstveno s obiteljima uđu u predstojeće blagdane, pa nam onda ne bi bilo teško čekati ni tih novih pet tjedana. Ako se to ne dogodi, onda će oni to dubinsko snimanje napraviti za nekog drugog, jer nas za pet tjedana neće biti ovdje. Lijepa je to priča o “zainteresiranim ulagačima”, ali mi smo je zaista previše puta čuli i bojim se da će, ako ovako bez ikakvog pomaka uđemo u predstojeće blagdane, Uljanik novu godinu dočekati pust – kazao je Šverko.

Glas Istre