Nova nada za spas koraljnih grebena

Photo: Pixabay

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta California Santa Barbara, Nacionalnog centra za ekološku analizu i sintezu, Fonda za zaštitu okoliša (EDF) i drugih vodećih istraživačkih organizacija pokazuje kako koraljni grebeni imaju pet različitih faza. Prethodni pristupi proučavanju koralja bili su ograničeni na prepoznavanje koralja kao zdravih, izbijeljenih ili mrtvih. Ove novo identificirane faze daju znanstvenicima bolji uvid u zdravlje koraljnih grebena i mogu pomoći u određivanju učinkovitijih, fazno specifičnih postupaka koji bi pomogli njihovom oporavku.

– Što kada bi liječnici vjerovali da su ljudi zdravi ili mrtvi, bez ikakvih interfaza? Oni bi propustili mnogo prilika da spriječe smrt. Ovo istraživanje otkriva kako konverzacijskim zajednicama širom svijeta možda nedostaju mogućnosti da spriječe smrt ili izbjeljivanje ekosustava koraljnih grebena – rekla je Kendra Karr, viša znanstvenica EDF-a.

Photo: Pixabay

Analiza prikazana u konačnom istraživanju temelji se na više od 3000 pojedinačnih ronilačkih istraživanja diljem Havajskih otoka, piše SCUBAlife. Postoji potencijal da se te faze poopće na koraljne grebene na globalnoj razini. Kombiniranjem staništa riba i koraljnog grebena u zajednice ovih pet koraljnih faza prikazuje složenu dinamiku nudeći nove mogućnosti praćenja koraljnih promjena i upravljanja zaštitom koralja.

– Baš kao što trebamo različite tretmane za rješavanje naših pojedinačnih bolesti kao bolesnika, svaka koraljna faza možda treba drugačiji pristup oporavku – rekla je Karr.

Photo: Pixabay

Faze uspostavljene u ovom istraživanju kreću se od visokog pokrivača koralja i visoke biomase ribe, do niske razine koralja i niske biomase ribe, s različitim scenarijima između njih. Znamo da čak i male promjene u uvjetima okoline mogu dovesti do velikih, ponekad naglih promjena u ekosustavu. Uz pravu smjernicu voditelji ribarstva mogu identificirati i izbjeći nagle promjene ekosustava oceana koje prijete koraljnim grebenima. Znanost je pokazala kako se čak i koralji ekstremno pogođeni izbjeljivanjem, prekomjernim ribolovom ili olujama mogu oporaviti. Međutim, kako bi se to dogodilo, potrebna nam je globalna i kolektivna akcija vlada svih država i zagovornika prirode.

– Nadamo se da će znanstvenici, građani i koraljni entuzijasti širom svijeta koristiti ovo istraživanje kako bi sudjelovali u praćenju faza koraljnih grebena, bilo da je praćenje koralja izravno na obali ili nekim drugim metodama. Učinite to kako bi donositeljima odluka pružili više mogućnosti da pomognu u spašavanju tih dragocjenih resursa – rekla je Karr.

SCUBAlife