VIDEO: Obalna straža budućnosti – Pogledajte ophodni brod u akciji

Photo: Youtube/Screenshot

SPLIT – Nedugo nakon što je iz Brodosplita predan u ruke Hrvatskoj ratnoj mornarici, Obalno ophodni brod “Omiš” odmah je krenuo na svoju misiju – čuvanje polovine Jadrana pod hrvatskom zaštitom. 

Pokaže li se ovaj pilot projekt uspješnim, brodogradilište će u sklopu modernizacije mornarice, Ministarstvu obrane isporučiti još četiri blizanca. To bi svakako trebalo zadovoljiti potrebe kvalitetnijeg nadzora hrvatskog morskog i obalnog prostora i spriječiti toliko česte neželjene ilegalne radnje ponajprije talijanskih ribara.

Tehničke specifikacije

Obalno ophodni brod “Omiš” dug je 43,5 m i opremljen daljinski upravljanom oružnom stanicom s automatskim 30mm topom te dvije ručno upravljive strojnice 12,7 m i 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Trup OOB-a je izgrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana mu je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu (npr. kod naplavljivanja obje strojarnice brod neće potonuti). Brod je opremljen za zaštitu od Nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja posebnim sustavom za NBK filtroventilaciju i hermetizaciju brodskih radnih i stambenih prostora.

Photo: Youtube/Screenshot

Opremljen je i krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 NM.

Kapacitet broda je 16 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Vrlo je sposoban u progonu i ostvaruje brzinu od 29 čvorova, koju mu osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW.

Opremljen je s aktivnim sustavom za stabilizaciju ljuljanja koji omogućuje brodu punu operativnost na stanju mora 4 te udovoljavanje NATO kriterijima za pomorstvenost (STANAG 4154).

Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva može otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Optimizirana potrošnja goriva zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima.

Osim značajnih referenci koje Brodosplit stječe ovim projektom, povratak u nišu ratne brodogradnje, njegov je najvažniji cilj.

PROČITAJTE JOŠ: Primopredaja novog obalnog ophodnog broda „Omiš“ HRM-u

D.G.