NEMA VIŠE SRDELE Počeo lovostaj na sitnu plavu ribu

Foto: Boris Kačan

Od danas u 12 sati počinje lovostaj na sitnu plavu ribu, odnosno zabrana ribolova plivaricom srdelarom. Lovostaj traje do 15. siječnja, ali odmah na snagu stupa nova zabrana koja traje od 16. siječnja do 14. veljače te potom od 15. do 28. veljače. Valja tu napomenuti da u ovom posljednjem razdoblju u veljači svaka plivarica smije ostvariti najviše pet ribolovnih dana te u tom razdoblju ulov male plave ribe s prilovom ne smije premašiti 35 tona po plovilu.

Ukratko, više od dva mjeseca neće biti dozvoljen izlov sitne plave ribe, osim tih pet dana u drugoj polovici veljače. Doduše, od danas pa do Badnjaka bit će dozvoljen ribolov plivaricama čija dužina ne prelazi 12 metara preko svega. A takvih na našem području gotovo da i nema.

Upitna egzistencija

Predsjednik Ceha ribara Puljštine i Koordinacije plivaričara Istarske županije Neven Lorencin kaže da je na pulskom području svega jedna plivarica koja ne prelazi 12 metara, ali nije siguran izlazi li ona uopće na more, piše Glas Istre. Još su dvije takve u Vrsaru. No, na pulskoj će se ribarnici, pretpostavlja Lorencin, do Badnjaka ipak moći kupovati srdela. Kaže da na našu ribarnicu sitna plava riba dolazi većinom s riječkog područja, odnosno s Kvarnera, a nakupci se opskrbljuju i u Italiji. Ovih je dana cijena srdela na pulskoj peškariji bila 20 kuna za kilogram, znala je dosezati i 30. Obično se pred kraj radnog vremena mogla kupiti i za deset kuna. Po običaju, nešto je skuplji sardon. Njegova cijena je 30 kuna, što je i dalje prilično povoljno, pogotovo kad se usporedi s cijenama na tršćanskim ribarnicama, gdje sardoni znaju koštati i po 15 eura za kilogram.

Pulski, ali i svi ostali plivaričari u Hrvatskoj navikli su već na dužu zimsku pauzu. Prvih mjesec dana, od 16. prosinca do 15. siječnja, ne dobivaju nikakvu naknadu države, što definitivno predstavlja problem. Takvo što bi bilo teško izdržati bilo kojem privatniku. Ali kad na to još pridodamo Lorencinovu informaciju da država debelo kasni s plaćanjima za one mjesece lovostaja kada se ribarima isplaćuje naknada za mirovanje, onda je jasno da mnogima dolazi u pitanje gola egzistencija.

– Mi smo tih nekoliko mjeseci bez ikakvih prihoda. A treba isfinancirati plaće radnicima, popraviti brodove… Najveći problem predstavlja nam trenutno kašnjenje države s isplatom tih naknada, kaže Lorencin. Prema njegovim informacijama, tek je nedavno, prije tjedan dana, počela isplata naknada za svibanj. Ribari su, kaže Lorencin, predlagali da im država isplaćuje naknade mjesečno, no zbog birokratskih zavrzlama nije im se izašlo u susret.

Bojan Žižović, Glas Istre