Stotinu ronioca bilo je potrebno da očiste podmorje ispred splitske plaže

SPLIT – U organizaciji Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum , poučeni višegodišnjim iskustvom uspješno su 15. prosinca 2018. godine „dovučeni“ talenti iz cijele Lijepe Naše, ali i šire na sada već treću po redu akciju čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina 2018”

Situacija na Žnjanu koji kao lokacija nije slučajno odabran nije bila nimalo ugodna, prethodni album, objavljen je upravo u svrhu motivacije sudionika, ali i podizanja ekološke svijesti svih građana te kao najava same akcije i na ludu glavu organizacije od strane UPA Rostrum Split.

SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

Photo: UPA Rostrum Split

Stigli iz svih krajeva Hrvatske

A odziv je bio i više nego odličan, prijatelji klubovi s kojima se družimo cijele godine na sličnim akcijama, ali i na ronjenjima za gušt prijavili su gotovo 100 ronioca iz Hrvatske i inozemstva što nas je potaklo da u svrhu što kvalitetnije organizacije osiguramo i velik broj volontera na kopnu koji bi pomogli u izvlačenju otpada.

Iako vremenska prognoza nije obećavala, kod nas nema odustajanja, u tmurno subotnje jutro, naša volja, dobro raspoloženje i entuzijazam otjerali su buru i oblake te je okupljanje sudionika pomalo počeli… prije zarona za nas ovo je rekordna akcija po broju ispijenih kava i čajeva… ali kako su se sudionici okupljali i vrijeme je postajalo sve bolje i bolje..kišica je prestala padati, vjetar se potpuno smirio te smo krenuli polako prema briefinig kako za ronioce, tako i za ekipu na kopnu.

Guma po guma, vreća po vreća ubrzo nakon početka urona jelka je polako dobila svoje obrise i okvire…osim sa objavim situacije pod morem prije same akcije izrada jelke je i svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema okolišu zadržava dugo pod morem, pa čak i u vrijeme Božića, kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo.

Pronašli 250 guma, pa čak i minsko eksplozivno sredstvo!

Teško je procijeniti ukupnu količinu uklonjenog otpada iz mora, bilo je tu ponajviše guma svih oblika i veličina, procjena je na preko 250 komada, čitav kontejner, stolovi, stolice, kante za otpad, cerade, ambalaža od plastike, limenki, kesa, obuće za kupanje ali i nakon, pa čak i ostatci brodskih konstrukcija. Kao da otpad sam po sebi nije bio dovoljan za kraj uklonjeno je i minsko eksplozivno sredstvo iz mora.

Ekipa ronilačkih antuzijasta iz Udrupe podvodnih aktivnosti Rostrum još jednom puno zahvaljuje svima koji su kroz snijeg, mećavu, katastrofa prognozu uložili svoje vrijeme i znanje, prevalili stotine kilometara da bi očistili podmorje ispred plaže Žnjan u Splitu.

POGLEDAJTE KAKO JE PODMORJE ŽNJANA IZGLEDALO PRIJE ČIŠĆENJA: 

SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

D.G.

 

Vaš komentar