Stotinu ronioca bilo je potrebno da očiste podmorje ispred splitske plaže

SPLIT – U organizaciji Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum , poučeni višegodišnjim iskustvom uspješno su 15. prosinca 2018. godine „dovučeni“ talenti iz cijele Lijepe Naše, ali i šire na sada već treću po redu akciju čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina 2018”

Situacija na Žnjanu koji kao lokacija nije slučajno odabran nije bila nimalo ugodna, prethodni album, objavljen je upravo u svrhu motivacije sudionika, ali i podizanja ekološke svijesti svih građana te kao najava same akcije i na ludu glavu organizacije od strane UPA Rostrum Split.

SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

Photo: UPA Rostrum Split

Stigli iz svih krajeva Hrvatske

A odziv je bio i više nego odličan, prijatelji klubovi s kojima se družimo cijele godine na sličnim akcijama, ali i na ronjenjima za gušt prijavili su gotovo 100 ronioca iz Hrvatske i inozemstva što nas je potaklo da u svrhu što kvalitetnije organizacije osiguramo i velik broj volontera na kopnu koji bi pomogli u izvlačenju otpada.

Objavljuje UPA Rostrum SplitPonedjeljak, 17. prosinca 2018.

Iako vremenska prognoza nije obećavala, kod nas nema odustajanja, u tmurno subotnje jutro, naša volja, dobro raspoloženje i entuzijazam otjerali su buru i oblake te je okupljanje sudionika pomalo počeli… prije zarona za nas ovo je rekordna akcija po broju ispijenih kava i čajeva… ali kako su se sudionici okupljali i vrijeme je postajalo sve bolje i bolje..kišica je prestala padati, vjetar se potpuno smirio te smo krenuli polako prema briefinig kako za ronioce, tako i za ekipu na kopnu.

Guma po guma, vreća po vreća ubrzo nakon početka urona jelka je polako dobila svoje obrise i okvire…osim sa objavim situacije pod morem prije same akcije izrada jelke je i svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema okolišu zadržava dugo pod morem, pa čak i u vrijeme Božića, kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo.

Objavljuje UPA Rostrum SplitPonedjeljak, 17. prosinca 2018.

Pronašli 250 guma, pa čak i minsko eksplozivno sredstvo!

Teško je procijeniti ukupnu količinu uklonjenog otpada iz mora, bilo je tu ponajviše guma svih oblika i veličina, procjena je na preko 250 komada, čitav kontejner, stolovi, stolice, kante za otpad, cerade, ambalaža od plastike, limenki, kesa, obuće za kupanje ali i nakon, pa čak i ostatci brodskih konstrukcija. Kao da otpad sam po sebi nije bio dovoljan za kraj uklonjeno je i minsko eksplozivno sredstvo iz mora.

Objavljuje UPA Rostrum SplitPonedjeljak, 17. prosinca 2018.

Ekipa ronilačkih antuzijasta iz Udrupe podvodnih aktivnosti Rostrum još jednom puno zahvaljuje svima koji su kroz snijeg, mećavu, katastrofa prognozu uložili svoje vrijeme i znanje, prevalili stotine kilometara da bi očistili podmorje ispred plaže Žnjan u Splitu.

POGLEDAJTE KAKO JE PODMORJE ŽNJANA IZGLEDALO PRIJE ČIŠĆENJA: 

SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

D.G.

 

Vaš komentar