EU potpuno zabranjuje plastiku za jednokratnu uporabu

Photo: Pixabay

BRUXELLES – Europska Unija postigla je dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. Na popisu je desetak plastičnih proizvoda na koje otpada 70 posto otpada koji završi na plažama. 

Dogovor trebaju službeno potvrditi i zemlje članice EU-a, ali i Europski parlament EU, a trebao bi stupiti na snagu za dvije godine.

Savezna austrijska ministrica za održivost i turizam Elisabeth Koestinger na Twitteru je potvrdila da je postignut dogovor, nazivajući dogovor “prekretnicom u našim naporima da smanjimo plastični otpad”.

Podsjetimo, u svibnju je Europska komisija predložila ovakvu zabranu, najviše radi očuvanja mora.

Photo: Udruga Sunce Split

Zakonodavne mjere uključuju:

Zabranu slamki, pribora za jelo, tanjura, štapića za balone i štapića za uho za jednokratnu upotrebu.

Zahtjev za postizanje “značajnih” smanjenja potrošnje plastičnih posuda za hranu i piće unutar 6 godina, kroz mjere kao što su postavljanje nacionalnih ciljeva za smanjenje potrošnje ili osiguravanje naplate dotičnih artikala.

Cilj od 90% odvojenog prikupljanja plastičnih boca do 2025., koji se može postići putem programa proširene odgovornosti proizvođača ili implementacije sustava povrata boca.

Detaljno označavanje higijenskih uložaka, vlažnih maramica i balona kojim će se korisnici/e informirati o štetnim učincima neadekvatnog zbrinjavanja.

PROČITAJTE JOŠ: BRUXELLES ZABRANJUJE: Nema više plastičnih vrećica, štapića za uši, balona, slamki, čepova

D.G.