4 min. čitanja

SAVUDRIJSKA VALA Slovencima pokazao „ponos“, Hrvatska mu odlučila platiti pola kazne?

SAVUDRIJSKA VALA Slovencima pokazao „ponos“, Hrvatska mu odlučila platiti pola kazne?
Photo: Screenshot

SAVUDRIJA – Iako se činilo da su hrvatski i slovenski ribari dogovorili kompromis ribarenja u Savudrijskoj vali, slovenski ribari su opet krenuli raditi probleme svojim hrvatskim kolegama. Incidenti se posljednjih tjedana redaju, a posljednja kap koja je prelila čašu je Ezio Kocijančić kojem su Slovenci oštetili četiri mreže, a čak ih 12 ukrali.

Predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Mare croaticum”, Daniele Kolec za Morski.hr potvrđuje kako se stanje nakon posjeta hrvatskog premijera Umagu Andreja Plenkovića u rujnu smirilo, no provokacije u posljednje vrijeme eskaliraju i teško im se bez izričite pomoći države može stati u kraj.

Photo: Facebook

– Danas su dva naša ribara išla dizati mreže i slovenski kočari su ih jednostavno povukli. Vidjeli su ih što rade i svejedno su im podigli mreže i čak vukli barku. Zaprijetili su im da neće više raditi i da će ih potjerati iz slovencima spornog trokuta – kaže Kolec i podsjeća da se radi o uobičajenoj praksi za Savudrijsku valu.

– Slovenska policija svaki dan ide na naše ribare, sasvim je normalno da ih rano u jutro osvijetli reflektorima, maltretira ih i plaši. Naša policija je postala pasivna i zagovara politiku „netalasanja“. Da se razumijemo, ne krivim policiju nego politiku jer nitko neće napraviti ništa ako ne dobije naredbu, odnosno crno na bijelo. Naši političari se boje preuzeti odgovornost i rizik. Kad god su došli ovdje, kažu „nemojte maltretirati, nemojte provocirati, nemojte ovo – nemojte ono“ i to je naša slika i prilika – dodaje.

Photo: Facebook/Daniele Kolec

Slovenci mu naplatili kaznu kraj uzgajališta za koje ima hrvatsku koncesiju

– Krajem listopada krenuo sam dizati mreže u Savudrijskoj vali i oko 7 u jutro smo vidjeli slovensku barku da se mota oko mog uzgoja školjaka. Policija je došla po pozivu i dok smo čistili mreže, oni su vidjeli našu policiju, pa nakon 10 minuta jurnuli natrag.

Ima nekih koji namjerno provociraju i dolaze loviti u naše more. Slovenska policija dođe i stane prepotentno između provokatora s njihove strane i naše policije i to sve par metara od mog uzgajališta. Slovenski policajci se megafonom počinju derati da je to Slovenija. Ja sam tu pukao i rekao mu: „E nećeš se tu derati, balavac jedan, gdje ti je pristojnost? Ako govoriš da je ovo Slovenija, lijepo ti pucaj u mene pa da završimo priču.“ U jednom trenutku su me počeli snimati pa sam im tada pokazao što mislim, pridržao sam se za prepone i rekao što mi realno mogu napraviti. Nakon tjedan dana sam dobio oko tisuću eura kazne, što sam proslijedio hrvatskoj policiji koja to šalje za Zagreb, a naši to proslijeđuju slovenskom odvjetniku, kako je već dogovoreno s našom Vladom.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211614315023908&set=a.10201816572006456&type=3&theater

Poslije sam obavješten od Ministarstva pravosuđa da će platiti pola kazne, a ja moram pola. Ovo moje pola je remećenje javnog reda i mira na što su upozorili Slovenci. Zvao sam ministre unutarnjih poslova Davora Božinovića i poljoprivrede Tomislava Tolušića – ne javljaju se. Zvao sam Ministarstvo vanjskih poslova, nitko se ne javlja. Uspio sam dobiti pomoćnika ministra pravosuđa Kristiana Turkalja. On kaže da se nisam trebao tako pokazati Slovencima i da se s njima dogovorim oko kazne. Ja sam rekao da neću zvati nikoga i da  bi trebala iza mene stati država kako je i obećano od strane premijera Plenkovića kad je u više navrata dolazeći u posjet istarskim ribarima obećao pomoći. I to je do sad funkcioniralo jer nije došlo do nikakvog žešćeg incidenta. Ako ga je i bilo, takozvano remećenje javnog reda i mira odvijalo se na moru i to u našem, a ne slovenskom teritoriju!

Smatram da ću plaćajući ovu kaznu priznati da je teritorij gdje se nalazi moje uzgajalište za koje sam od Republike Hrvatske dobio koncesiju, zapravo slovenski teritorij na kojem vrijede slovenski zakoni, a kojima se pokoravaju hrvatske vlasti – ispričao nam je u dahu Kolec.

Photo: Facebok/Udruga Mare Croaticum

Daniele Kolec napominje da je premijer Plenković napravio dobru stvar poslavši policiju na granicu i s tim su, kaže, hrvatski ribari bili zadovoljni.

– S vremenom se sve izjalovilo. Slovenci s jednim gliserom drže cijeli akvatorij i maltretiraju nas gdje god stignu, a mi imamo cijelu flotu pa smo pasivni, da ne kažem nešto drugo. Tražim od naše policije da postupaju točno onako kako oni rade nama, ni više ni manje od toga – zaključuje Kolec.

Naposljetku, iako izražene u nepostojećim stranim valutama, njemačkim markama (što je još jedan apsurd hrvatskih zakona), kazne za remećenje javnog reda i mira teško da mogu biti veće od 500 do 1.000 kuna. Ostaje nejasno po kojem ili preciznije rečeno čijem zakonu Kolec mora platiti 500 eura, što je u kunskoj protuvrijednosti oko postojećih 3.500 kuna? Podsjetimo, Sindikat policijskih službenika u ožujku ove godine uputio je premijeru Andreju Plenoviću otvoreno pismo u kojem traži pokretanje inicijative za donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer isti već više od 41 godinu nije mijenjan.

Ako je Zakon toliko čekao, onda se i istarskim ribarima valja načekati da shvate – što (ne) plaćati i kome (ne) vjerovati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.