Photo: Morski.hr

Iako do kraja godine nedostaje nešto više od jednog dana, već se sada zna da će godina na izmaku biti najtoplija od početka službenih meteoroloških mjerenja u mnogim dijelovima Hrvatske, pa tako i Dalmacije.

Primjerice, Split, Dubrovnik i Hvar su među lokacijama koje od početka službenih mjerenja nisu zabilježile višu prosječnu godišnju temperaturu zraka. Koliko je to velik podatak svjedoči činjenica da se na Hvaru službena mjerenja vrše od daleke 1858. godine (postaja je započela s radom 1. ožujka 1858. u sklopu tadašnje austrijske mreže meteoroloških postaja).

Na natprosječnu toplinu ćemo brzo zaboraviti, donosi prognozu Dalmacija danas. Sada je već potpuno izvjesno da je pred nama najhladnije razdoblje od kraja veljače ove godine. Već u nadolazećoj noći jačat će bura što će na žalost mnogih koji planiraju Novu godinu dočekati na otvorenom kulminirati upravo u novogodišnjoj noći. Ipak, ova bura ne donosi značajno zahlađenje, iako će novogodišnja noć biti prohladna. Uz jake do olujne udare bure treba se dobro odjenuti!

Photo: Tomislav Ivanov

Prvi dan 2019. godine (utorak) donosi sunčano vrijeme, još ujutro s jakom burom koja će danju brzo slabiti. Neće biti osobito hladno jer će najviše dnevne temperature većinom biti od 7 do 12°C. Slično još u srijedu, ali samo dok ne zađe sunce, a onda slijedi velika promjena!

Nad našim dijelom Europe uspostavit će se višednevno sjeveroistočno visinsko strujanje s kojim će nam početo pritjecati vrlo hladna kontinentalna zračna masa polarnog podrijetla. Popodne i navečer će jačati bura koja će imati olujne udare i s kojom ćepočeti zamjetno zahlađenje. Za vrijeme prolaska fronte samo će ponegdje pasti malo kiše ili snijega, ali će oborine brzo prestati tamo gdje ih uopće bude. Bit će to uvod u pretežno ili djelomično sunčan i vrlo hladan četvrtak. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana s olujnim udarima.

Photo: Daniel Pavlinović

Ipak, na otvorenom moru i vanjskim otocima povremeno je moguća slaba susnježica, a na Dinari i Kamešnici snijeg. Temperature zraka čak u najtoplijem dijelu dana u Zagori ispod nule, uz obalu i na otocima nekoliko stupnjeva iznad nule. Navečer gotovo posvuda u Dalmaciji ispod nule.

Puhat će umjerena do jaka bura. Minimalne jutarnje temperature u Zagori od -8 do -3°C, iznad 1500 metara i do -13°C, uz obalu i na otocima od -2 do 1°C. Najviše dnevne temperature zraka uz obalu i na otocima malo iznad nule, u Zagori ispod.

Kako nam prva dekada siječnja donosi pravu zimsku studen, pravo je vrijeme zaštiti vodovodne cijevi i špine na otvorenom, osobito u Zagori. Također, s obzirom na očekivane niske temperature, preporučuje se zaštita osjetljivijih biljaka na led.

Rade Popadić, Dalmacija danas