OVAKO BI TREBALI SVI Državni tajnik Ivica Poljičak očistio obalu od smeća

ŠIBENIK – Državni tajnik u Ministarstvu kulture, Šibenčanin Ivica Poljičak, ponovio je akciju čišćenja smeća kakvu je u svom aranžmanu održao i u kolovozu ove godine.

Poljičak je ovih dana posjetio malu uvalu na Pakleni gdje je bura nanijela novo smeće, a za pola sata očistio je taj mali dio obale na kojem je napunio čak četiri vreće smeća, piše ŠibenikIn.

– Vidimo se početkom proljeća na istom mjestu. Želim svima sretnu i uspješnu 2019. godinu – poručio je državni tajnik.

Poljičak je, podsjetimo, najrazličitije plastično smeće iz uvale Paklina pokupio i u kolovozu, kada je vreće natrpao štapićima lizalica, upaljačima, slamkama, čepovima, bocama, ambalažom sredstava za higijenu i sličnim plastičnim otpadom koje je more nanijelo na obalu.

Photo: Ivica Poljičak / Facebook

Inače, plastični otpad čini više od 70 posto svog otpada u Mediteranu, a posebno je opasan jer se nikad ne može u potpunosti razgraditi. Sva plastika ikad proizvedena u svijetu još uvijek postoji budući da se ne može razgraditi poput prirodnih materijala. Plastika bačena u more sepod utjecajem svjetlosti i prirodnih pojava raspada se u mikročestice koje kroz prehrambeni lanac morskih životinja ponovno pronađu put do čovjeka, ostavljajući toksične kemijske spojeve. U želucima nasukanih morskih sisavaca znanstvenici su znali pronalaziti i po nekoliko desetaka kilograma plastičnih vrećica i ostalog otpada bačenog u more.

ŠibenikIn