Čak 270 kontejnera izgubljeno s teretnog broda u Sjevernom moru

Nakon što je jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu izgubio čak 270 kontejnera dok je plovio u Sjevernom moru, nizozemska Obalna straža izdala je upozorenje zbog opasnosti u pomorskom prometu. 

Brod MSC ZOE, bio je u njemačkim vodama kada mu je ispao dio tereta u olujnom moru između Vlielanda, Nizozemske i njemačkog Bighta u jugoistočnom Sjevernom moru na Novu godinu. Obalna straža je u početku prijavila oko 30 izgubljenih kontejnera, međutim, u srijedu ujutro iz tvrtke su objavili kako je nevjerojatnih 270 kontejnera ispalo u more.

Photo: Havariekommando

Fotografije objavljene u srijedu od strane njemačkog Zapovjedništva za krizne situacije na moru, prikazuju srušene kontejnere na brodu.

Obalna straža upozorava brodove u blizini da paze na kontejnere koji plutaju u moru. Na nizozemskim otocima Vlieland, Terschelling i Ameland isplivao je najmanje 21 kontejner s rasutom robom – automobilskim dijelovima, televizijskim zaslonima, pokućstvom i igračkama.

Photo: Havariekommando

Isporučen 2015. godine, MSC Zoe dugačak je 396 metara i ubraja se među najveće kontejnerske brodove na svijetu i može prenijeti više od 19.000 kontejnera. Sadržaj svih izgubljenih nije potvrđen, ali se navodi da najmanje tri kontejnera sadrže opasne kemikalije, odnosno bačve s organskim peroksidom u prahu. Radi se o vrlo lako zapaljivom sastojku, koji se uglavnom koristi u proizvodnji plastike, polistirena i PVC-a.

Obalna straža upozorava sve one koji dođu u doticaj s kontejnerima da im se ne približavaju, kao ni njihovom sadržaju.

D.G.