2 min. čitanja

PREVLAKA Počinje obnova tvrđave u kojoj se otvara Muzej ratne mornarice

PREVLAKA Počinje obnova tvrđave u kojoj se otvara Muzej ratne mornarice
Photo: Jadran Božić/Morski.hr

DUBROVNIK/PREVLAKA – Podizanje skela i početak radova na obnovi austrougarske tvrđave na Prevlaci najavili su za siječanj iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

– Jasno je kako će i 2019. u radu Društva prijatelja dubrovačke starine biti ista kao i mnoge dosadašnje – plodonosna i vrijedna pažnje i divljenja zbog želje očuvanja baštine za generacije koje dolaze – izjavio je Niko Kapetanić, predsjednik Društva koji je izrazio zadovoljstvo konačnim početkom radova na obnovi Tvrđave najjužnije kopnene točke Hrvatske.

Podsjetimo, područje krajnjeg juga prevlake sve do nedavno je bio u nadležnosti  Republike Hrvatske koja je objekt prepustila Općini Konavle. Zajedno s Društvom prijatelja dubrovačke starine Općina tako kreće s obnovom, da bi se u konačnici otvorio Muzej austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti.

Photo: Wikimedia

– Radi se o zbirci koja nije ni jeftina i koja je po procjeni stručnjaka najbolja na svijetu, od odora do oružja i dijelova brodova, odlikovanja, radi se o kompletnom presjeku ratne mornarice. Želimo ići i s jednim akvarijem s jadranskim ribama, jednom suvenirnicom, vidikovcem i pratećim ugostiteljskim objektom – rekao je Kapetanić koji nije htio nagađati koja će biti cijena obnove, ali dodao kako će sigurno biti više desetaka milijuna kuna

Ministar državne imovine Goran Marić još je u rujnu 2017. godine istaknuo kako Konavle jesu na rubu Hrvatske, ali ako po odnosu Vlade i Ministarstva državne imovine neće dopustiti da budu na rubu.

Photo: Youtube screenshot/Vlaho Torić

– Nama je silno u interesu da taj projekt zaživi i da ta nekretnina ne propada. Sviđa nam se projekt kako se namjerava raspolagati tom nekretninom rekao je tada Marić.

PROČITAJTE JOŠ: MINISTAR MARIĆ: Tvrđava na Prevlaci do kraja godine općini Konavle

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.