Rekordna turistička godina na Lošinju

Photo: Boris Kačan

MALI LOŠINJ – S više od dva milijuna ostvarenih noćenja u protekloj 2018. godini, na Lošinju je ostvareno 3% više dolazaka i 2% noćenja čime se ova destinacija zdravlja i vitalnosti ponovno svrstala u vodeće hrvatske destinacije s najviše ostvarenih noćenja, pohvalili su se u Turističkoj zajednici Mali Lošinj.

U rekordnoj turističkoj godini tako je ostvareno 317.328 dolazaka (+3%) i 2.372.329 noćenja (+2%), a za 86,3% noćenja zaslužni su inozemni turisti, dok je domaćih bilo 13,7%. I dalje je Lošinj najomiljenija destinacija velikog broja Slovenaca, Nijemaca, Talijana i Austrijanaca (68,8%), a ipak veliki porast zabilježen je i s francuskog tržišta (85%) te švedskog (44%). Prema segmentu tržišta, Austrijancima su najomiljeniji hoteli, Nijemci preferiraju kampove, a Talijani radije odabiru privatni smještaj.

– Zahvaljujući izvrsnim vremenskim uvjetima, lječilišnoj klimi i zimskoj ponudi, samo u prosincu na Lošinju je zabilježeno 13% više dolazaka te 21% više noćenja. Brojni gosti izabrali su božićne i novogodišnje praznike dočekati upravo na Lošinju kada je zabilježeno čak 14 tisuća noćenja! Inače, prosječni boravak gostiju trajao je 7,5 dana, dok je vodeća starosna grupa gostiju u dobi od 45 do 54 godine. Udio noćenja TZG Malog Lošinja u ukupnim noćenjima Turističke zajednice Kvarnera tako iznosi 12,5% u 2018. godini.

Izuzevši veliki broj sunčanih dana i odličnih vremenskih prilika, rekordni statistički podaci rezultat su i brojnih događanja, prezentacija, nastupa na sajmovima i projekata, koji se planiraju i u 2019. godini – naglasio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.

– Nakon izvrsne turističke godine, nastavljamo provoditi Master plana razvoja „bike turizma“ otoka Lošinja s ciljem razvijanja cikloturizma te stvaranja „Bike friendly“ destinacije. Također, zajedno s Cresom krećemo u izradu Masterplana razvoja turizma što je i prvi slučaj da se dvije destinacije upuštaju u zajedničku izradu i provedbu važnog strateškog dokumenta. Osim bogate gastronomske ponude u sklopu festivala Fešta lošinjske kuhinje, festivala Aromaterapije te festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta, gastronomska ponuda Lošinja prikazat će se i kroz gastro radionice, odnosno projekta „KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“. Na taj način razvijamo jedinstveni turistički proizvod baziran na zajedničkoj kulturi i kulinarskoj baštini koja povezuje ove dvije regije.

Novost koja posjetitelje Lošinja očekuje u nadolazećoj godini je i lošinjski loger “Nerezinac“, prvi interpretacijski plovidbeni centar pomorske i brodograditeljske baštine na Jadranu. Jedini je to sačuvani originalni primjerak lošinjskog logera, sagrađen oko 1880. godine. Usidren ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, interpretacijski centar bit će postavljen na samom brodu i prezentirat će značajke svakodnevnog života na brodu krajem 19. stoljeća i to kroz interaktivne radionice poput kalafatanja, krpanja jedara, brušenja, vezanja morskih čvorova i slično, a omogućit će se i audio te vizualni prikaz – najavljuje direktor Cvitković.

I.B.