2 min. čitanja

STRUČNJAK POTVRDIO: Masline u Dalmaciju sigurno nisu donijeli Grci

STRUČNJAK POTVRDIO: Masline u Dalmaciju sigurno nisu donijeli Grci
Photo: Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Povjesničar Željko Krnčević piše o nedavnom fantastičnom pronalasku maslina starih čak 3500 godina, što je konačni dokaz da je maslina u ovim krajevima bilo i prije Grka

Do prije nekoliko godina, kao što znate, mislilo se da su maslinu na “naše more” donijeli Grci raširivši je duž cijele obale iz svojih kolonija koje su po dolasku osnivali, piše arheolog Željko Krnčević za časopis Maslinar. No, već smo pisali o nalazu koji je promijenio sve dotad poznato, a što je bilo izuzetno otkriće Irene Radić i Zdenka Brusića koje je produžilo našu maslinarsku povijest u 8. stoljeće prije Krista, o košticama masline pronađenim u Vranjicu kod Solina.

Photo: Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Ove koštice pronađene su u intaktnom pretpovijesnom sloju koji se oko čitavog Vranjica proteže na dubini od 3 do 3,5 metra, a u kojem je pronađeno mnoštvo komada drveta, velike količine kostiju raznih životinja, školjaka i koštica raznih plodova.

Radiokarbonska analiza (C 14) drva iz ovog sloja, napravljena na Branch Sveučilištu u Miamiju na Floridi, dala je rezultat od 2880 (plus – minus) 70 godina starosti. Dakle, negdje 9. stoljeće prije Krista, punih 5. stoljeća prije doseljavanja Grka u naše krajeve.

Photo: Pixabay

Nedavno, pak, zahvaljujući arheološkoj intuiciji, možda i usudu, no svakako, nazovimo to, arheološkom osjećaju za vrijeme i prostor, došli smo do još fantastičnijih rezultata. Do spuštanja granice maslinarskog vremeplova u još dublju povijest.

Kao da nam nije bilo dovoljno da imamo koštice maslina stare 2800 godina, pa su nam trebale još starije da stvarno dokažemo kako smo na našem primorju i uzmorju imali masline davno prije dolaska Grka.

Željko Krnčević

Više u časopisu Maslinar broj 55

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.