Venecija uvodi naplatu jednodnevnih posjeta od 2,5 do 10 eura po osobi

VENECIJA – Talijanski parlament je na samom kraju 2018. godine prihvatio godišnji proračun (la Finanziaria) u kojem je predviđeno da Općina Venecija ima pravo samostalno naplaćivati pristojbu svim jednodnevnim posjetiteljima ovog grada i to u iznosu od 2,5 do 10 eura. Gradonačelnik Luigi Brugnaro proglasio je to povijesnom odlukom za Veneciju. Pristojba će se naplaćivati svim turistima koji u povijesnu jezgru dolaze na izlet brodovima na kružnim putovanjima, autobusima, vlakovima.

“Uštedjet ćemo novac naših građana za obnovu spomenika kulture, ali i za zbrinjavanje otpada na koji  Venecija zbog velikog broje turista troši 30 posto više od svih drugih gradova u Italiji. Pripremit ćemo uravnoteženi pravilnik u čijoj će izradi sudjelovati participativno svi koji žive, rade i studiraju u Veneciji”, napisao je na društvenim mrežama gradonačelnik, nakon što je prihvaćen Proračun, prenosi Dubrovniknet.

Zakon ne propisuje kako će se naplaćivati pristojba, a pravilnik treba biti donesen najkasnije 28. veljače, kako bi se počeo primjenjivati početkom sezone kruzera.

Prema prvim neslužbenim procjenama u talijanskom tisku, Venecija bi na ovaj način mogla zaraditi od 40 do 50 milijuna eura godišnje, a procjene kažu da bi se broj jednodnevnih posjetitelja mogao prepoloviti s 20 na 10 milijuna, što bi znatno olakšalo život građanima.

Još je jedan razlog zbog kojeg se inzistiralo na ovom zakonu. Naime, u lipnju ove godine UNESCO odlučuje hoće li Veneciju staviti na listu ugrožene kulturne baštine koju ugrožavaju brojni turisti, osobito oni s velikih brodova.

Venecijanski hotelijeri, kao i građanska inicijativa “Venessia.com”, koja se od 2000. godine prosvjedima bori protiv uplovljavanja kruzera u lagunu, podržavaju ovu odluku.

Smatraju kako su potrebni hrabri rezovi kako njihov grad ne bi postao prazni muzej za turističke agencije u kojem su svi građani zaposleni kao servisno osoblje.

Nakon Venecije i pet naselja koja se nalaze u obuhvatu nacionalnog parka “Cinque Terre” tražit će istu stvar od parlamenta i predsjednika. Pet naselja u ligurskom priobalju Italije: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore, jedno su od  najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja, dio su Nacionalnog parka, koji je od 1997.  UNESCO-va svjetska baština.

K.Fiorović, Dubrovniknet