Zapalio se teretni brod s 3500 Nissanovih automobila

Golemi teretni brod s oko 3.500 novih automobila marke Nissan, pluta u Tihom oceanu nakon što je posada evakuirana zbog katastrofalnog požara koji je buknuo na Staru godinu. 

Brod još gori, a 16 članova posade spašeno je zahvaljujući trgovačkim brodovima koji su plovili u blizini. Traga se za još petero pomoraca čiji je čamac za spašavanje nestao u olujnim valovima višim od pet metara.

https://www.facebook.com/aksyonradyoiloilo720/photos/pcb.2104861966474743/2104862619808011/?type=3&theater

Brod “Sincerity Ace” je plovio iz Japana prema Havajima, a zapalio se 2.000 NM sjeverozapadno od havajskog otočja. Brod je izgrađen 2009., u vlasništvu je japanske kompanije, a plovi pod panamskom zastavom.

Photo: Američka obalna straža

– Zahvalni smo za pomoć koju su posade trgovačkih brodova pružile tijekom ovog događaja značajno smanjivši vrijeme odziva. Njihove brze reakcije osigurale su spašavanje 16 članova posade koji bi inače i dalje bili u moru – rekao je poručnik Duane Zitta iz Zajedničkog centra za traganje i spašavanja Obalne straže Honolulu. Dodaje da im posade tih brodova i dalje nastavljaju pomagati u potrazi.

Stranica vesseltracker.com objavila je i animaciju kretanja trgovačkih brodova koji su prvi stigli u pomoć nastradaloj posadi broda.

Iako neki mediji javljaju kako spasioci pretpostavljaju da su petorica nestalih mornara mrtvi, američka Obalna straža objavila je da njihovi brodovi i izvidnički zrakoplovi i dalje aktivno pretražuju to područje.

I.B.