Šibenčani se pobunili protiv betonizacije Dolačkih Mandroča

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – Stanovnici šibenske četvrti Dolac pobunili su se protiv odluke gradske i županijske vlasti o izmjeni vizure tog dijela grada. Zbog učestalog plavljenja uslijed svake veće plime, nešto je trebalo učiniti, no Dolačani se boje da će se izbetonirati more i tako proširiti cesta, tradicionalni Mandroči u kojima su vezane barke na sigurnom izbrisati, a lokacija gdje mnogi Šibenčani izvlače svoje brodice na suhi vez i godišnji remont – pretvoriti u parkiralište.

Predstavnica vlasnika brodica i stanara Doca, Božena Dulibić kaže da inzistiraju na prihvatljivom rješenju kojeg će napraviti arhitekti i projektanti u suradnji s konzervatorima.

Photo: Božena Dulibić

– Dno Mandroča se desetljećima ne čisti, a to se prije redovito održavalo. Kad se dno ne čisti, razina mora ide preko rive i normalno je da plavi čitav Dolac. Osim toga, kad su postavili famozni kolektor, blokirali su prirodne odljeve, pa sad meni i susjedima kod svake jače kiše iz štokova i pločica šiklja voda. Ne od mora, nego oborinskih voda.

Problem je i tradicionalni dolački škver koji bi se po novome trebao izmjestiti, a dizalici koja je tu preko pola stoljeća, zabranjen je rad.

Znači, mi zahtijevamo javno arhitektonsko urbanistički natječaj, koji bi se radio na način da se vizura minimalno mijenja, ali doista minimalno. Poanta ove peticije je zaštititi ono zadnje što Dolac čini prepoznatljivim.

Na peticiji koju smo uputili Gradu i Županiji imamo oko 130, a na ovoj novoj, online peticiji preko 170 potpisa, pa ovim putem molimo sve koji žele sačuvati ovaj najstariji obalni dio grada od devastacije, neka nam se pridruže – zaključuje Dulibić.

Photo: Božena Dulibić

Peticiju prenosimo u cijelosti

Peticija za zaštitu Dolačkih Mandroča i dizalice – škvera, stop betonizaciji i devastaciji vizure i kulturno povijesnog nasljeđa gradskog predjela Dolac.

Ovom peticijom od gradske i županijske vlasti zahtIjevamo:

1. Da posebno zaštiti i očuva izgled i namjenu Dolačkih Mandroča i tradicionalnu lokaciju gdje domicilno stanovništvo i korisnici istog održavaju svoja plovila, tzv. ‘suhi vez’.

2. Za ‘Mandroče’ zahtjevamo da se ne dozvoli ikakvo širenje ceste tj. nasipanje ‘Mandroča’ koje je itekako planirano te kao idejno riješenje trenutne Gradske Vlasti, predstavlja problem jer istovremeno ‘briše’ trenutnu vizuru i postojeće stanje koje je glavni razlog dolaska turista i posjetitelja ovog starog Gradskog predjela koji je također pod zaštitom konzervatora, te njihovo pomicanje s lokacije gdje trenutno jesu ne donosi apsolutno ni jednu pozitivnu činjenicu; uvođenje još jedne prometne trake u Dolac stvara dodatan promet te se tako nipošto ne riješava problem već se stvara novi, dodatna prometna traka prvi red do mora smanjuje vrijednost nekretnina koje su direktno oštećene i kojima se umanjuje ista, stvara se dodatan promet, a zabrana rada škvera u Docu i njegovo brisanje sa trenutne lokacije te postavljanje novih 20-ak parkirnih mjesta ne rješava problem parkinga već stvara dodatan udarac na sve korisnike i stanovnike Gradskog predjela Dolac, gdje više neće biti moguće plovilo adekvatno pripremiti za Zimu i nadolazeću sezonu.

Photo: Google Street View

3. Zahtijevamo da se funkcija tog dijela javne gradske površine zadrži u namjeni u kakvoj je i danas, te da domicilno stanovništvo kao i korisnici istog, imaju pravo i dalje koristiti tu javnu površinu za rad na svojim plovilima.

Svrha ove peticije je da se sačuva autentičnost vizure Doca, posebno dijela Mandroča, te autentičnost korištenja i namjene javne gradske površine, po kojoj je Dolac itekako prepoznatljiv, a što Dolac upravo zbog toga čini jedistvenim i prepoznatljivim.

Zajedno za Dolac i Šibenik koji svakako zaslužuje bolje.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

J.G.