Direktor Lenca o obnovi “Galeba”: Stojimo u potpunosti iza cijene i ponude

Photo: Wikimedia

RIJEKA – Natječaj za obnovu broda »Galeb« na koji je stigla samo ponuda brodogradilišta »Viktor Lenac« poništen je i u roku od 30 dana bit će raspisan novi, a prema tvrdnjama iz Grada Rijeke, novi natječaj ne bi trebao ugroziti odvijanje projekta Europske prijestolnice kulture.

– Nakon utvrđivanja da je na nedavno završeni natječaj za obnovu broda »Galeb« pristigla samo jedna ponuda, brodogradilišta »Viktor Lenac«, koja značajno premašuje planirani iznos za obnovu broda, te nakon detaljnije analize navedene pristigle ponude, Grad Rijeka poništava ovaj natječaj za obnovu broda jer se radi o nerealno visokom iznosu – navode iz Grada.

Glavno pitanje, koje smo i sami postavili nekoliko puta, jest na temelju čega je Grad zaključio da bi obnova trebala koštati 27,6 milijuna kuna, odnosno gdje je nastala golema razlika između gradskih 27 i »Lenčevih« 59,9 milijuna.

Photo: MojaRijeka/Youtube Screenshot

– Projektnu dokumentaciju za prenamjenu broda radila je tvrtka Marine and Energy Solutions DIV koja je taj posao dobila na javnom natječaju, a predviđenu cijenu i vrijeme potrebno za obnovu donijeli smo na temelju dugotrajnih priprema i stručnih procjena. U cijeli postupak pripreme bio je uključen Hrvatski registar brodova i Konzervatorski odjel u Rijeci, s obzirom na to da je brod kulturno dobro – rekao je za Novi list dok je natječaj još trajao pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.

Na pitanje postoji li »plan B« u smislu drugačijeg modela financiranje obnove broda, iz Grada nisu odgovorili.

Dakle, bez obzira na razliku u cijeni, u Gradu su očito uvjereni da će se kroz drugi natječaj naći tvrtka koja će posao odraditi u zadanim gabaritima. I dok u Gradu ponudu »Lenca« nazivaju »nerealno visokom«, iz Martinšćice poručuju kako apsolutno stoje iza svojih procjena.

– Unatoč spoznaji da je visina naše ponude iznad planiranih sredstava ove javne nabave, smatrali smo da je naša profesionalna dužnost predati ponudu i tako iskomunicirati našu procjenu vrijednosti projekta. Na pripremi ponude radio je tim naših stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u remontnoj industriji, a sami izvidi na brodu izvršeni su nekoliko puta, tako da u potpunosti stojimo iza cijene i ponude koju smo predali. Volio bih da je moglo biti drugačije – rekao je predsjednik Uprave »Lenca« Aljoša Pavelin.

Novi list