TURSKA PODRTINA OPET U JADRANU Haksa uplovila u šibensku luku

ŠIBENIK – Brod Haksa koji je u Jabučkoj kotlini pun štetnog rasutog tereta u lipnju 2018. godine počeo tonuti i tako umalo napravio ekološki incident velikih razmjera, opet plovi Jadranom i jutros je uplovio u Luku Šibenik. 

Pukom je srećom tada izbjegnuta tragedija, jer je instruktor ronjenja i voditelj Manta Diving Centra u Komiži Andy Marović pozvan da dva puta u jednom danu izlažući svoj život pod morem krpa tursku podrtinu, zbog čega je Marović i nagrađen Plavom vrpcom Vjesnika.

Zahvaljujući i vatrogascima te brojnim službama koji su strepeći od najgoreg uspjeli ispumpavati more i nekako dotegliti Haksu do remontnog brodogradilišta u Trogiru, nije se dogodilo najgore.

Photo: MPPI/MUP

Brod sa statusom “ograničena upravljivost”

Nakon više od mjesec dana boravka u Trogiru, turski teretni brod Haksa napustio je teritorijalne vode Republike Hrvatske sa statusom “ograničena upravljivost” u međunarodnoj plovidbi, pa je turski vlasnik bio primoran organizirati siguran transport. Stoga je za Split potegao tegljač Gulf II koji je Haksu odvukao u istanbulsku luku Tuzla.

Photo: MPPI/MUP

Zbog nebrige brodovlasnika, brod je dakle osim trupa koji se raspada imao ogromne probleme i s upravljačkim sustavom. Nevjerojatna je stoga činjenica da je netko dozvolio ovoj kanti opet neometanu plovidbu Jadranom.

Čini se da bi Alan Ford i Monty Python zajedno mogli podosta naučiti od hrvatske zbilje.

Photo: Vesselfinder/Screenshot

D.G.

Vaš komentar