USKORO NA RECEPT? Terapeutski učinci boravka u prirodi

Brojne studije čvrsto su dokazale fizičke i psihičke blagodati boravka u prirodi – vrijeme je da i zdravstveni sustav toga postane svjestan.

Liječnici na škotskom otočju Shetland od 5. listopada 2018. mogu svojim pacijentima kao lijek propisati prirodu. To je prvi takav program u Velikoj Britaniji a vode ga vladina zdravstvena agencija National Health Service i humanitarna organizacija Royal Society for the Protection of Birds. Cilj programa je smanjenje anksioznosti, stresa, krvnog tlaka i rizika od srčanih bolesti, s jedne, i povećanje zadovoljstva i sreće, te općenito bolje mentalno zdravlje, s druge strane.

Postoji prospekt s „receptima“ iz prirode koji prate taj program, prepun zabavnih i šarmantnih prijedloga. Primjerice, u ožujku Škoti mogu „izrađivati umjetnička djela od materijala koje pronađu na plaži“ ili „posuditi psa i odvesti ga u šetnju“, u travnju mogu „dotaknuti more“ ili „napraviti hotel za kukce“, u svibnju „zaroniti licem u travu“ a u studenome „nahraniti ptice u vrtu“. Sve to, naravno, na liječnički recept.

Dokazi o dobrobitima prirode za mentalno i fizičko zdravlje brojni su. Ako dnevno provodite 90 minuta u šumskim predjelima, na otvorenom, smanjuje se aktivnost dijela mozga povezanog s depresijom. Provođenje vremena u prirodi ne samo da smanjuje krvni tlak i anksioznost i povećava osjećaj sreće, nego smanjuje i agresivnost i simptome ADHD-a i jača imunološki sistem… Znanstvenici tvrde da postoje još brojne prednosti za koje ne znamo i koje tek trebamo otkriti i dokazati.

Photo: Ilija Kordić

S obzirom da se razdoblje nakon završetka božićnih i novogodišnjih praznika povezuje s osjećajima potištenosti i tuge koje kolokvijalno nazivamo „siječanjski blues“, ne bi bilo loše krenuti stopama škotskih liječnika i prepisati sebi boravak u prirodi kako bismo u novoj godini bili što vedriji, smireniji i opušteniji.

Da bi vam netaknute prirodne ljepote bile što dostupnije, pobrinuo se i Nacionalni park „Krka“: „Klub prijatelja Krke“ svojim članovima omogućuje da po znatno povoljnijoj cijeni posjete taj krški dragulj. Naime, članstvo u klubu dostupno je po cijeni od 200 kn za odrasle i 90 kn za djecu od sedam do osamnaest godina uz pratnju roditelja, dok stanovnici Šibensko-kninske županije prilikom učlanjenja ostvaruju 50 % popusta. Članovi kluba tijekom godine mogu bez ograničenja posjećivati sve lokalitete u Nacionalnom parku „Krka“, osim Skradinskoga buka u udarnim turističkim mjesecima, odnosno u srpnju i kolovozu, kada je ulaznicu moguće iskoristiti samo jednom. Uz iskaznicu Kluba prijatelja Krke na ulazu u Park potrebno je predočiti i osobnu iskaznicu ili drugu odgovarajuću ispravu. Učlaniti se možete na svim recepcijama i ispostavama JU „NP Krka“ uz predočenje osobne iskaznice.

Zimski su mjeseci idealni za opuštenu šetnju ili vožnju biciklom kroz Park, kada u prirodnim ljepotama možete uživati bez gužvi, čekanja i redova – samo vi i priroda. Osmislite sami svoju „terapiju“ po uzoru na škotske liječnike, samo pazite da je u skladu s pravilima ponašanja u Parku. U siječnju, primjerice, uživajte u bogatstvu vode na Skradinskom buku, veljaču iskoristite za istraživanje biciklističkih ruta Nacionalnog parka „Krka“, u travnju promatrajte ptice u kanjonu Čikole, lipanj rezervirajte za duge šetnje pješačkim stazama i osvajanje vidikovaca a u rujnu se bacite na proučavanje endemskih biljnih vrsta (kojih je u Parku ukupno 41, ali ne zaboravite – samo fotografirajte, nema branja!). Odaberite prirodu za zdraviju novu godinu.

Sponzorirani članak