VIŠEGODIŠNJI PLAN EU Zabrana kočarenja unutar 100 m dubine

Foto: Morski.hr / Ilustracija

BRUXELLES – Komisija za ribarstvo Europskog parlamenta ovog je tjedna donijela Uredbu kojom želi zabraniti kočarenje unutar dubine do 100 metara od 1. svibnja do 31. srpnja, čime želi postići smanjenje ribolovnog napora za 10% za naredne tri godine.

Ovo su neke od promjena koje su uključene u višegodišnji plan upravljanja zalihama pridnenih riba u zapadnom Mediteranu, kojeg je u četvrtak odobrila Komisija za ribarstvo Europskog parlamenta, prenosi talijanska agencija ANSA. Odredba, koja se uglavnom odnosi na Italiju, Španjolsku i Francusku, kontrolira izlov oslića, trlje, ružičastih škampi, kozica, plavih i crvenih škampi i divovskih crvenih kozica koje žive na morskom dnu. Zakonodavni tekst je izglasan sa 17 glasova za, 5 protiv i 1 suzdržanim. Naravno, to je još potrebno i potvrditi na plenarnoj sjednici sljedećeg tjedna u Strassbourgu.

Ovakvim izmjenama pravilnika Komisije za ribarstvo Europskog parlamenta nisu zadovoljni u WWF-u (Svjetskom fondu za prirodu).

– Ovakvim glasovanjem, zastupnici u Europskom parlamentu izgubili su još jednu priliku da se uhvate u koštac sa stvarnim uzrocima neodrživog ribolova kako bi se Sredozemno more počelo se oporavljati od našeg pretjerano eksploatiranja – istakla je voditeljica ove organizacije za Europsku morsku politiku Samatha Burgess.

D.G.