Zadar nade polaže u kruzere: Sljedeće godine 188 tisuća turista?

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Sljedeće godine u zadarskoj bi putničkoj luci Gaženici trebali  imati 135 pristanaka kruzera, što je približno sličan broj prošlogodišnjem, ali s više putnika.

O nadolazećoj turističkoj sezoni za Zadarski list razgovarao je Robert Škifić ravnatelj Lučke uprave Zadar, pod čijom je nadležnošću Gaženica.

– Ukupno očekujemo dolazak 26 kompanija, koje će nam dovesti oko  180.000 putnika s kruzera. Ovo je porast putnika za oko 10 posto u odnosu na prošlu godinu, rekao nam je Škifić dodavši kako je prošle godine  zabilježeno nešto više od 130 ticanja i oko 166.000 putnika.

Na pitanje ima li ove godine nekih novosti u vezi tih putovanja i dolazaka kruzera rekao je kako su ove godine brodovi nešto veći nego  lani.

– Sezonu bi trebala otvoriti Costa Venezia, dosad najveći kruzer pristigao u Zadar s dužinom većom od 320 metara. Od značajnijih kompanija  i brodova ove godine se po prvi put pojavljuje Mein Shiff 5, cruiser tvrtke  TUI Cruises, najavio je neke zanimljivosti Škifić. Dao je i kratak osvrt na  prošlogogišnju sezonu rekavši kako je prošla sezona bila iznimno uspješna te je Zadar bilježio rast putnika šestu godinu zaredom (sa 137.000  putnika u 2017. godini na 166.000 u 2018. godini). U 2019. godini očekujemo novi rast broja putnika – najavio je Škifić.

Anamarija Bilan, Zadarski list