NIJE GREŠKA POSADE Je li se Jadrolinijin katamaran nasukao zbog starosti?

ZADAR/RIJEKA – Otkazivanje komandi iznimno je rijedak incident na brodovima Jadrolinije, a siguran sam da u Zadru nije bila riječ o greški posade niti o posljedici nestručnog održavanja, već eventualno može imati veze sa starošću katamarana koji ima već dvadesetak godina.

Ovim riječima Dragomir Mucić, umirovljeni pomorski kapetan koji je na moru proveo 44 godine, od čega punih trideset kao zapovjednik u Jadroliniji, komentira za Novi list udar katamarana „Novalja“ u lukobran zadarske luke, pri čemu su ozlijeđene tri osobe. U svojoj je karijeri Mucić, kako i sam kaže, upravljao brodovima svih vrsta i veličina u floti Jadrolinije, a iz svog i iskustva svojih kolega kaže kako je otkazivanje komandi nepredvidljiv, ali vrlo rijedak događaj.

Starost broda

– To je nešto što se ne može predvidjeti, ali se ponekad, srećom rijetko, dogodi. Kao kad vozite automobil, a on se pokvari ili mu eksplodira guma. Jedino s čim se to može dovesti u vezu je starost samog broda, jer i katamarani imaju svoj vijek trajanja, a ovdje je riječ o brodu koji ima nekih dvadeset godina. I meni se dogodilo da su mi otkazale komande „Liburnije“ u splitskoj luci, pred dvadesetak godina, no poduzeli smo sve da ne bude težih posljedica i srećom, nije ih bilo.

Prema informacijama koje su mi dostupne iz medija, vidim da je i zapovjednik „Novalje“ poduzeo sve mjere i „manovre“ koje je mogao, da izbjegne udar u druga plovila u luci, kao i u most. U tome je i uspio pa su, što je najvažnije, izbjegnute teže posljedice, kaže Mucić, inače dugogodišnji povjerenik Sindikata pomoraca u Jadroliniji.

Novi list

PROČITAJTE JOŠ: MINISTARSTVO MORA: Iznimno zahtjevnim manevrom izbjegnuta teža pomorska nesreća