MORSKI DRON Hrvatski izum za traganje i spašavanje testiran i nadmašio očekivanja

ŠIBENIK – Izumitelj morskog drona iz Šibenika Bojan Cinotti nakon boravka i prezentacije svog patenta u Njemačkoj gdje se pokazao veliki interes za dronom i njegovom primjenom, vratio se u Hrvatsku. Ovdje je za svrhu traganja i spašavanja interes za nabavkom drona pokazala i jedna spasilačka privatna tvrtka.

– Za blagdane sam došao kući i obnovio kontakt sa spasilačkom ekipom ove tvrtke iz Šibenika, te smo odlučili napraviti zajedničku prezentaciju. Testiranje kao ovakvo po prvi put u svrhu pomoći i spašavanja na moru kao alat odnosno pomoćna sprava pri raznim akcijama koje ekipa ima kao zadatak – ispričao nam je Bojan Cinotti.

Photo: Zlatko Ibar Ibrahimović / Facebook

Dron potegnuo gumenjak od dvije tone

– Voditelj ekipe sa svojim pomoćnicima zadivljen je performansama i mogućnostima uporabe drona i bit će, kako je planirano, prvi u Hrvatskoj u sklopu svojih jedinica duž Jadrana uskoro opremljen ovakvim dronom. Na testu smo dokazali da dron svojom snagom i brzinom nadmašuje bilo kakva plovila za kratke i brze akcije pomoći i spašavanja, prvenstveno ljudi te njihove imovine.

Photo: Bojan Cinotti

Vukli smo pojas za spašavanje, a sutra se može izljev ulja ili nafte brzo i efikasno ograditi u slučaju neke havarije ili izljeva u more. Na testu smo pokazali da čak može potegnuti spasilački gumenjak od dvije tone! Znači, spektar aktivnosti je jako širok a time i nadogradnja i daljni razvoj – zaključuje Cinotti.

Podsjetimo, morski dron kojeg je patentirao Cinotti, može se koristiti prilikom traganja i spašavanja i u ekstremnim uvjetima, a izvrstan je stoga jer iz mora može povući i dvije osobe!

PROČITAJTE JOŠ: Patentirao dron kojeg nitko neće u Hrvatskoj, ali zato ga Nijemci jedva čekaju!

J.G.