BUTKOVIĆ NA RABU: “Zahvaljujem Lučkoj upravi za dva velika projekta”

Trajektno pristanište Lopar, Rab / Foto: Google Street View

RAB – Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković posjetio je otok Rab gdje obišao važne infrastrukturne projekte u lukama Lopar i Mišnjak.
Posjet otoku Rabu ministar Butković započeo je u luci Mišnjak, gdje su u sklopu projekta rekonstrukcije trajektne luke izvršeni radovi podizanja obale, a u tijeku je i izgradnja platoa s dvije ukrcajno-iskrcajne rampe te radovi na izgradnji tri privezne utvrdice. Za ovaj je projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdvojilo ukupno 8 milijuna kuna, a riječ je, podsjetimo, o građevinskim radovima koji će omogućiti sigurnije maritimne uvjete plovidbe trajekata te bolju prometnu povezanost otoka Raba s kopnom.
Nakon radova u luci Mišnjak, ministar Butković obišao je i luku Melak u Loparu, a gdje je u tijeku prva faza radova izgradnje primarnog zaštitnog lukobrana dužine 120 metara.- Zahvaljujem Županijskoj lučkoj upravi koja na otoku Rabu provodi ova dva velika projekta, ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna. Riječ je o projektu u luci Mišnjak vrijednosti 16,2 milijuna kuna i prvoj fazi radova u luci Melak, koja uključuje izgradnju primarnog lukobrana, vrijednosti 15 milijuna kuna. Zahvaljujem im na pripremi svih ovih projekata te podsjećam da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture samo u 2018. godini za luku Melak izdvojilo 5 milijuna kuna, istaknuo je ministar Butković prilikom obilaska radova te podsjetio kako je u tijeku javni poziv za sufinanciranje projekata u 2019. pa će se, u tom smislu, nastaviti sa dodatnim financiranjem. Čekamo prijavu lučke uprave pa bi onda od 30 milijuna kuna vrijednosti navedenih projekata, resorno Ministarstvo uložilo ukupno 27-28 milijuna kuna.

Dio sufinancira i Primorsko – goranska županija, koja prati sve ove projekte, budući je riječ o Županijskoj lučkoj upravi.
– Izražavam zadovoljstvo ovakvim i sličnim projektima jer oni doprinose stvaranju novih komunalnih i nautičkih vezova, a što je potrebno, kako ovdje na Rabu, tako i na drugim jadranskim otocima i priobalju. Za tu je namjenu Ministarstvo tijekom protekle godine izdvojilo 83 milijuna kuna, a ove godine planira se izdvojiti 60 milijuna kuna, uz što su na raspolaganju i EU sredstva u ukupnom iznosu od 80 milijuna eura – istaknuo je zaključno ministar Oleg Butković zahvalivši se i izvođaču radova u luci Melak, čiji završetak se očekuje ove godine.

U sklopu radnog posjeta ministar je sa suradnicima obišao i nedavno završene radove na izgradnji obalnog zida i rekonstrukciji pristupne prometnice u trajektnoj luci u Loparu, a za što je resorno Ministarstvo izdvojilo ukupno 875 tisuća kuna, priopćeno je iz Ministarstva mora.

I