Tko će platiti štetu nastalu nakon udarca katamarana u Đigu?

Ilustracija / Photo: Saša Čuka

ZADAR – Nakon što se u srijedu nasukao Jadrolinijini katamarana “Novalja” na gatu gradske luke, u Zadru zvanom „Điga“, ostalo je vidljivo oštećenje.

Jasno je da bi Jadrolinija kao vlasnik broda i odgovorna prava osoba trebala snositi trošak popravka tog dijela kamene obale. Koji su razmjeri štete i kada će je sanirati, portal 057info poslao je upit Jadroliniji i dobio odgovor.

“Lučka infrastruktura i njezino održavanje u nadležnosti su Lučke uprave koja upravlja lučkim područjem. Jadrolinija je s Lučkom upravom Zadar u svakodnevnom kontaktu, tvrde  iz uprave Jadrolinije.”

Da to nije istina, proizlazi iz činjenica kako Lučka uprava Zadar ne gospodari tim dijelom lučke infrastrukture. Provjerili smo to u Lučkoj upravi koja je nadležna za Gradsku luku – uz Liburnsku obalu i Istarsku obalu, dok Županijska lučka uprava gospodari komunalnom lukom Jazine (od mosta).

Photo: Jere Bilan / Facebook

Pročelnik za pomorstvo Zadarske županije Krešimir Laštro još je jednom provjerio te potvrdio odgovor na naš upit. Radi se o pomorskom dobru opće uporabe. A za takvo pomorsko dobro nadležan je Grad Zadar.

I tako će gradski komunalci ako do sada nisu znali, biti ti koji moraju angažirati građevinare koji će sanirati štetu na lukobranu, kao što je to nedavno bilo za olujnog juga na rivi. Tamo je gat Obale Krešimira IV popravljen ali ne i gat u Foši koji je također u domeni Grada Zadra.

A nakon vraćanja u prvobitno stanje gata, uz koji pristaju barkajoli, račun iz Grada Zadra trebaju isporučiti Jadroliniji.

057info