Je li oko nasukavanja katamarana u Zadru bilo previše drame?

ZADAR – Zanimljivo viđenje nasukavanja katamarana „Novalja“ na zadarsku Đigu poslao nam je čitatelj pomorskog zvanja. “Ponukan pričom o spektakularnom manevru, a naposljetku i oštećenju rive koja nije takva kakvu su je neki mediji prikazali, jednostavno sam morao reagirati” – kaže i poznavajući tu vrstu motora, kao i ulaženje u gradsku luku u Zadru, pretpostavlja što se moglo dogoditi. Poslao nam je i svoju verziju rekonstrukcije događaja.

– Najprije zbog same prirode motora na katamaranu, teško je moguć onakav manevar pri malim brzinama. Kad je kapetan shvatio da ne može iskopčati, okrenuo je brod i pokušao izići iz luke. Katamaran ima jetove, a ne kormila i da bi dobio na upravljivosti, mora dati gas, a ne obratno. U Đigu se „spucao“ sigurno s 13 NM na sat, jer je vjerojatno krivo procijenio da se može izvući iz luke, pa ponoviti ulaz, nakon što otkloni kvar. Da je nakon okretanja ugasio motore (što uvijek može on s mosta ili kapo u stroju) i oborio sidro, ne bi se ništa dogodilo, osim što bi u tom trenutku morao priznati da je u problemu. Ali na kraju godine očekujem da dobije plavu vrpcu Vjesnika i plavu oštrigu Morskoga.

Ni riva nije oštećena kao što se priča

Neki mediji su postavili pitanje popravka štete na rivi, a kako je Morski.hr prenio jednu takvu vijest, ilustriranu primjerom nedavnog većeg oštećenja zadarske rive jakim jugom, čitatelj je reagirao i na to, te nam poslao pravu sliku štete, uz komentar:

– Jedan radnik i po ure posla. Čisto sumnjam da će se za ovo raspisivati natječaj – zaključuje čitatelj.

U međuvremenu, katamaran “Novalja” je odsukan i odvezen na remont u Šibenik. Iz Jadrolinije su odgovorili da uskoro očekuju njegovo vraćanje na održavanje redovne linije Zadar – Ist – Molat

D.G.