PAG Krivolovac nakon sačekuše mještana uhvaćen na djelu, oprema mu zaplijenjena

PAG – Nakon objavljene priče na našem portalu, TV reportaže i bezbroj dopisa poslanih na mjerodavne institucije u vezi krivolova školjaka u Paškoj uvali, 12. siječnja primjećen je na njenom zapadnom dijelu brod Mađarske zastave. Bahatim krivolovcima je ovaj put prisjelo. Mještani su se organizirali, napravili sačekušu, okružili krivolovca i pričekali ribolovnu inspekciju i policiju koji sad više nisu mogli imati opravdanje da krivolovac ima uredne dokumente i nije uhvaćen na djelu. 
Informaciju nam je potvrdila glasnogovornica Zadarske policije Ivana Grbin.
Photo: Marin Zubović
 “Dana 13.01.2019. godine nakon zaprimljenih dojava da se u Paškom akvatoriju vrši izlov školjaka, policijski službenici PU zadarske su pružili asistenciju ribarskoj inspekciji. 

Posebno naglašavam kako  policijski službenici, u okviru suradnje  sudjeluju u redovnim i izvanrednim službama na moru zajedno sa ribarskom inspekcijom.

Tijekom mjeseca prosinca 2018.godine policijski službenici – ronioci Interventne jedinice policije ove PU, kao i policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije su u tri navrata sudjelovali zajedno s ribarskom inspekcijom u nadzoru Paškog akvatorija.

Photo: Marin Zubović

Obzirom da su sudjelovali u provođenju mjera i radnji iz nadležnosti ribarske inspekcije, za sva daljnja pitanja potrebno se obratiti Ministarstvu poljoprivrede – Upravi ribarstva; Sektoru za nadzor i kontrolu ribarstva.”

A što se doista dogodilo, detaljnije nam je ispričao potpredsjednik udruge Veli škoj Zubovići, Marin Zubović.
Photo: Marin Zubović

300 kg nelegalno ulovljenih školjki samo u jedno jutro

– Jasno je bilo da su se krivolovci vratili u izlov, te su se momci iz grada Paga, Metajne, Zubovića i Kustića dogovorili da će 13. siječnja 2019. kaićima (barkama) otići ometati izlov. Obaviještena je ribolovna inspekcija i policija. Rano ujutro 6 kaića zaputilo se u smjeru krivolova gdje su u moru pronašli 2 ronioca u krivolovu – kaže Zubović.

– Dolaskom interventne policije, ronilačke grupe i ribolovne inspekcije pronađeno je u moru u vrećama oko 300 kg klapuna (lakirki) koje su ronioci pokupili i zaplijenili. Dotični krivolovci tada se sele brodom na južni dio Paške uvale, gdje je izlov dozvoljen te opet kreću u izlov. Domaćini i policijski ronioci su kaićima naravno krenuli za njima opet ometati.

Photo: Marin Zubović
Nakon saznanja da dolazi brod pomorske policije iz Zadra, jednom od ronioca je naglo ”pozlilo” te je pozvana hitna pomoć u Metajnu, u tom trenu najbližu luku. Brod s krivolovcima i domaćini kaićima zaputili su se tada u Metajnu, gdje je na rivi čekalo razdragano mnoštvo, a na očevid je izašao i lučki kapetan Lučke kapetanije Senj, ispostave Novalja.
Photo: Marin Zubović
Vrlo brzo hitna pomoć je odvela ronioca kojem je ”pozlilo”, navodno organizatora izlova. Dolaskom policijskog broda, pomorska policija, ribolovna inspekcija i lučki kapetan napravili su očevid pri kojem su utvrđene nepravilnosti te je zaplijenjena ronilačka oprema i izlovljene školjke. Također brod koji plovi pod Mađarskom zastavom nije imao papire i vinjetu te mu je zabranjeno isploviti iz Metajne.
Kakve prijave i kolike kazne su dotični krivolovci dobili nije nam poznato. Zahvaljujemo se domaćim momcima, ronilačkoj grupi interventne policije Zadar, ribolovnoj inspekciji, lučkoj kapetaniji i pomorskoj policiji koji su stali u obranu naše uvale, a institucije još jednom (po tko zna koji put) pozivamo da se uključe u rješavanje problema izlova školjaka u Paškoj uvali – ispričao nam je Marin Zubović.

Podsjetimo, Morski.hr je prije mjesec dana pisao o vađenju školjaka u području Paške uvale gdje to nije dozvoljeno, na što nas je upozorio čitatelj jasnim snimkama lokacije i kartom gdje su crvenom i zelenom točkom označena mjesta nezakonitog izlova. Vlasnik ribarskog obrta  prema riječima autora tog videa devastirao je područje Paške uvale. Tvrdi da tjedno vadi oko 1000 kg klapuna i prnjavica, a 1 kg ovih školjaka u Italiji se lako prodaju za cca 6 eura po kg. Prema najnovijem slučaju, u kojem je krivolovac ulovljen na djelu, samo tog jutra je krivolovio 300 kg školjaka.
Ilustracija / Photo: Screenshot/Čitatelj
 Krajem prosinca, vlasnik ribarskog obrta Polip, Saša Eles koji se bavi izlovom školjaka u Paškoj uvali, prijavio je nepoznatog počinitelja koji mu je u moru prerezao konop kojim je čamac s ulovom bio vezan za brod oko 300 metara od obale. Tada se oglasila i Zadarska policija sa zamolbom građanima da ne preuzimaju zakon u svoje ruke i svoje sumnje prijave policiji koja je dužna izaći na teren i istražiti slučaj.
Građani su policiju dijelom poslušali i zajedničkim snagama ulovili bahate krivolovce.
D.G.