Bivši predsjednik Uprave Uljanika i suradnici dobili zaostale plaće, većina radnika nije

Foto: Facebook / Uljanik za "BOLJE SUTRA" / Ilustracija

PULA – Pet milijuna kuna sjelo je na račun Uljanika d.d. i automatizmom su zaposlenicima te tvrtke isplaćene sve zaostale plaće. No, izravno u Uljaniku d.d. zaposleno je tek nešto više od 20 ljudi, među kojima Gianni Rossanda i neki od njegovih bliskih suradnika. Većina radnika zaposlena je u ostalim društvima Grupe

Nakon višemjesečne besparice značajna financijska sredstva početkom ovog tjedna sjela su na račun Uljanika d.d., ali umjesto očekivanog olakšanja, samo su prouzročila nove glavobolje članovima Uprave i sindikalcima, piše Glas Istre.

Ono što je uznemirilo duhove i što se s ljutnjom komentiralo na društvenim mrežama jest činjenica da se među zaposlenicima Uljanika d.d. nalaze i bivši predsjednik Uprave Gianni Rossanda i neki od njegovih najbližih suradnika, koje radnici drže najodgovornijima za situaciju u firmi. Ali ironijom sudbine, upravo njima su isplaćene zaostale plaće, dok velikom dijelu radnika još nisu. Naime, samo je manji broj radnika, među kojima i Rossanda i njegovi suradnici, zaposlen izravno u Uljaniku d.d., kojem su stigli novci. Većina radnika je zaposlena u ostalim tvrtkama unutar Grupe.

Photo: Uljanik/Facebook/SZOB

Oslobođeni depozit

Prema neslužbenim izvorima, nakon što je država nedavno platila jamstvo za neke od otkazanih Uljanikovih gradnji, oslobodilo se oko pet milijuna kuna depozita koji je banci služio kao jamstvo za osiguranje kredita. Kako je država kao jamac preuzela na sebe otplatu kredita tako je prestala potreba za depozitom, te se taj novac prvo vratio na račun Uljanika d.d., a onda zbog ovrha odmah otišao dalje. Upravo ta redistribucija pristiglog novca, koja se dogodila prema redoslijedu ovršnih isprava, donijela je nove probleme Upravi, premda ona na to kako će biti utrošen novac nije mogla utjecati.

Oslobođeni depozit koji je sjeo na račun Uljanika d.d. omogućio je isplatu zaposlenicima tog društva, a kako je njih tek nešto više od 20, a iznos koji je sjeo je velik, oni su dobili sve zaostatke, odnosno sva dugovanja koja je tvrtka imala prema njima do prosinačke plaće.

Milan Pavlović, Glas Istre