Potpisan ugovor za treći festival brodova, mora i mornara “Dani u vali”

HVAR – Treći festival brodova, mora i mornara “Dani u vali” održat će se od 11. do 15. rujna ove godine u Starom Gradu na otoku Hvaru, te okupiti u starograjskoj vali dugoj pet nautičkih milja veličanstvenu flotu od preko 80 tradicijskih brodova.

Ova maritimna manifestacija koja je započela 2016. povodom proslave 2400 godišnjice utemeljenja antičkog Farosa (Paiza) današnjeg Starog Grada, sada će se održavati svake dvije godine, a sve kako bi se omogućio dolazak pomorcima i iz drugih europskih zemalja.

– Naša smotra pomorske baštine predstavlja stare tradicijske brodove sa cijelog Jadrana, od kvarnerskog guca, lošinjske pasare, zadarske Condura Croatice, sandula, gundula, lađa, trupa, leuta, gajeta,.. I to sa međunarodnim karakterom, jer nam nakon Talijana, sada stiže poznata kalafatska obitelj Bokovac iz Bara, iz Crne Gore, sa gajetama i pasarama korčulanske gradnje koje oni grade u svom škveru. A počasni gosti su nam i zaljubljenici u more i brodove iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – doznaje Slobodna Dalmacija od Plamenka Bavčevića, predsjednika Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves koji su zajedno sa Turističkom zajednicom Starog Grada i gradom Stari Grad organizatori ove “fešte od idara”.

A upravo je poteštat najljepše i najduže uvale na Jadranu Antonio Škarpa naveo razlog zašto su odlučili i 2019, pa 2021. te 2023. godine biti domaćini floti starih drvenih ljepotana, te potpisati novi ugovor o nastavku suradnje.

– Misto smo od tradicije, a dva dosadašnja festivala “Dani u vali” dojmili su i turiste i domicilno stanovništvo, poglavito mlade koji žele sačuvati naše pomorsko bogastvo. Ujedno je ova smotra dodatna turistička ponuda u rujnu.

Naime u sklopu same manifestacije održava se i fascinantna noćna parada brodova “Ples pod jedrima i svjetlima”, predstavlja bogata gatronomska ponuda, uz brojne radionice za djecu i odrasle, kao i bogati zabavni program gdje se prvenstveno prezentira kulturna baštrina.

– Želimo to naše blago predstaviti svijetu, imamo prekrasne nošnje, običaje, vrhunske glazbenike, ali i vrle majstore od broda. I kalafate i jedriličare i ribare i pomorce, prave morske vukove, koji imaju što pokazati novim generacijama. Kako se gradi brod, šije jedro, vezuju gropi i čvorovi, kako se brodom upravlja na moru, po vitru… Šteta da to prepustimo zaboravu – jasan je u cilju održavanja ove morske smotre i Saša Lukić, tajnik Cronavesa.

Sandra Barčot, Slobodna Dalmacija