Na Pagu opet uhvaćeni krivolovci s 300 kg trpova, mještani tvrde “ista skupina”

DINJIŠKA/PAG – U mjestu Dinjiška na Otoku Pagu sinoć su opet uhvaćeni krivolovci. Iz Ministarstva poljoprivrede su nam potvrdili da im je ribarska inspekcija oduzela oko 300 kg trpova. Mještani tvrde da se radi o istoj ekipi koja je tek 4 dana ranije u koordiniranoj akciji mještana, policije i ribarske inspekcije uhvaćena na djelu s 300 kg nelegalno ulovljenih školjki samo u jedno jutro. Zadarska policija je potvrdila da su asistirali inspektorima, a ribarska inspekcija zahvaljuje građanima.

Nakon posljednje akcije o kojoj smo pisali, a u kojoj su zajedničkim snagama s ronilačkom grupom interventne policije Zadar, ribolovnom inspekcijom, lučkom kapetanijom i pomorskom policijom na djelu uhvaćeni krivolovci, čitatelji su dojavili o novom slučaju.

Photo: Marin Zubović

Dvije akcije u 5 dana

“Molim vas provjerite detalje (mislim da se radi o izlovu trpa) i objavite da spriječimo i buduće krivolovce: Nek’ čitaju i nek’ znaju da ih se prijavljuje i da policija postupa po prijavama.” – glasila je poruka čitatelja upućena na našu adresu.

Upit smo jutros poslali u resorno Ministarstvo poljoprivrede i doista vrlo brzo dobili odgovor kojeg prenosimo u cijelosti:

Dana 18. siječnja 2019 g. slijedom dojave MUP-a o nelegalnom sakupljanju morskih organizama na otoku Pagu, ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede oduzela je oko 300 kg trpova te je u tijeku priprema dokumentacije za pokretanje prekršajnih  postupaka protiv više počinitelja. S obzirom da se radi o živim organizmima, nakon vaganja su vraćeni u more.

Nakon dojave građana o sakupljanju živih školjkaša u dijelu Paškog zaljeva u kojem nije dozvoljena navedena djelatnost, 13. siječnja 2019. godine, ribarska inspekcija je u koordinaciji s djelatnicima  MUP-a provela inspekcijski nadzor. Isti dan nadzor je provela i Lučka kapetanija Novalja. O rezultatima ćemo Vas obavijestiti čim inspekcijski postupak bude gotov.

Slijedom prijašnjih inspekcijskih nadzora, do sada je oduzeta ronilačka oprema te su zaplijenjeni živi školjkaši, a protiv počinitelja su pokrenuti prekršajni postupci.”

Photo: Marin Zubović

Dođu kroz jutro, vraćaju se noću. Radi li se o istoj ekipi?

Prema dojavama građana koji već dulje vrijeme prate ove krivolovce, imena su im poznata i radi se, kako nam kažu, o istoj ekipi. Na mjestu događaja pronađeni su automobil i brodica koji navodno pripadaju počiniteljima krivolova.

Saši Elesu,  vlasniku ribarskog obrta “Polip” iz Omišlja na otoku Krku, prilikom posljednje akcije mještana, inspektora i policije je pozlilo. Prema pisanju današnjeg broja Slobodne Dalmacije, trenutno se nalazi na odjelu Neurologije splitskog KBC-a, gdje je u nedjelju transportiran helikopterom Hrvatske vojske. Prema njegovim riječima, “mještani grada Paga, Metajne, Zubovića i Kustića, te Novalje u Paškoj uvali ometali su 13. siječnja 2019. svojim plovilima njegov izlov, zbog čega je, kako tvrdi, umalo izgubio život!”

Photo: Čitatelj

Pitali smo sudionike ovog događaja za komentar, no nitko ne želi komentirati ovakve navode, jer se na optužbe ne žele obazirati i pridavati mu pozornost. Sve su, kažu, rekli policiji i inspektorima.

Čitatelj nam navodi kronologiju i kaže da su krivolovci navodno nekoliko dana tu operirali: “Došli bi kroz jutro, auto bi parkirali van mjesta, vraćali bi se u sumrak/noću, ‘robu’ ostavljali kod auta, a vezali bi se praznom barkom na privez. U ovih par dana sigurno nisu samo trpove vadili. Mislim da oni propuhuju dno i vade najviše prnjavice i klapune al to ne mogu potvrditi. Tako smo rekli i policiji prije akcije.”

Poslao nam je fotografije vozila i brodice za koje tvrdi da pripadaju prijavljenima za krivolov.

Photo: Čitatelj

Ribarska inspekcija zahvalna

Glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin potvrdila nam je da su i u najnovijem slučaju policijski službenici asistirali pri radu ribarskih inspektora:

“Po dojavi o događaju, izvijestili smo ribarsku inspekciju koja je izašla na mjesto dojave i pružili smo asistenciju.”

A iz ribarske inspekcije u Zadru samo riječi hvale. Dok inspekcijski postupak traje, mole da ih ne potpisujemo pojedinačno jer, kako kažu, sve rade zajedno. Poručuju također da im posao puno olakšavaju građani, odnosno svaka situacija u kojoj imaju ciljanu i pojednostavljenu informaciju.  Apeliraju i na medije da naprave više koristi oko ribarstva i sigurnosti plovidbe kako bi se stvorio mehanizam koji bi mogao olakšati posao službama da budu puno učinkovitije od planiranih nadzora koji donose manje rezultata. Pritom su nam naveli primjer ribočuvarske službe kao što ima slatkovodno ribarstvo.

“Neka se piše malo više o tome da se pobudi svijest građana. Uzalud nam je kontrola, ako stvorimo klimu u društvu u kojem je dozvoljeno krasti, varati i loviti nedozvoljene organizme”, zaključuju inspektori.

PROČITAJTE JOŠ: 

PAG Krivolovac nakon sačekuše mještana uhvaćen na djelu, oprema mu zaplijenjena

VIDEO: PREKOMJERNI IZLOV – S bocama u Paškoj uvali vade tone školjaka

D.G.