Mulj ispod Pelješkog mosta Kinezi će istovarati iza Hvara?

KOMARNA – Na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji je iz Kine dovezao 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. To su najduži piloti koji će nositi dva središnja stupa budućeg mosta. Njihovo postavljanje trebalo bi početi danas.

Ploveća dizalica za zabijanje pilota usidrena je na mjestu najdužeg testnog pilota koji će se odrezati pri morskom dnu, piše HRT. A pravi piloti koji će vječno ostati kao dio Pelješkog mosta stigli su na gradilište.

– Razlika između njih i testnih pilota u tome što su ovi stalni piloti u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštićivati, i u njima su  ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje, objašnjava Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Piloti su duljine od 126 do 128 metara i oni su najdulji koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta.

– Prema dinamičkom planu, prema onome što je danas na gradilištu rečeno, prvi stalni pilot bi se pobijao sutra ujutro i onda u seriji jedan za drugim idu, najavio je Šegedin.

Photo: LIKE Metković

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota. Isisavanje mulja zabrinulo je neke mještane Komarne koji se bave turizmom.

– Mislim da neće biti nikakvih problema ni za turizam ni za mjesto zato što će se mulj voziti iza Hvara i iskrcavati, kaže Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarne.

Neki su u tom malom mjestu, zahvaljujući Kinezima, popunili svoje objekte tijekom cijele godine.

–  Došli su tu da bi radili, tražili su privatni smještaj, ponudili su super cijene za ovo doba za ovo doba godine, rekao nam je Petar Šešelj iz Komarne.

I tako će biti u sljedeće dvije i pol godine koliko je predviđeno za dovršetak mosta. Radovi idu bez zastoja što potvrđuju još dva broda s pilotima koji su na putu za gradilište.

HRT