Butković u Pekingu s kineskim ministrom o Pelješkom mostu i Luci Rijeka

PEKING – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sastao se u nedjelju, 20. siječnja u Pekingu s ministrom prometa Narodne Republike Kine Li Xiaopengom, s kojim je razgovarao o suradnju dviju zemalja na području prometne infrastrukture i razmijeni iskustva koje na tom području posjeduju te ga upoznao s aktivnostima i projektima koje provodi Hrvatska.

Susret s kineskim ministrom prometa prvi je u nizu sastanaka koje će delegacija hrvatskog Ministarstva prometa, predvođena ministrom Olegom Butkovićem, održati u Kini gdje boravi u službenom posjetu do 26. siječnja, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Službenim posjetom Kini hrvatska delegacija, koju čine predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te društava iz resora, HŽ Infrastrukture, Hrvatskih cesta i Lučke uprave Rijeka, nastavlja se proces intenziviranja odnosa dviju država i priprema predstojeći summit 16 zemalja istočne i srednje Europe i Kine (Inicijative 16+1), kojoj je, podsjetimo, ove godine Hrvatska domaćin.

Photo: DNŽ

Ministar Oleg Butković osvrnuo se na uspješan susret hrvatskog i kineskog premijera te istaknuo Pelješki most kao najznačajniji poticaj intenziviranju suradnje Hrvatske i Kine. Upoznao je kineskog kolegu s geostrateškim položajem Hrvatske i aktivnostima koje Hrvatska poduzima osobito na području željezničke infrastrukture na Mediteranskom koridoru kako bi iskoristila značajne prednosti koje joj položaj na tom EU prometnom koridoru pruža. Naime, Mediteranski koridor okosnica je budućeg razvoja, kako luka tako i željeznice pa je, istaknuo je ministar Butković, potrebno uložiti značajne napore u njegov razvoj.

Li Xiaopeng, kineski ministar prometa rekao je kako će kineska strana s radošću podijeliti svoja iskustva u izgradnji prometne infrastrukture, kao i da svoje kompanije podržavaju da se javljaju na natječaje i na poštivanje rokova i propisa Hrvatske. Ministar Li Xiaopeng istaknuo je da dvije države gaje prijateljske i dobre odnose te da je Hrvatska važan partner Kine. Suradnja u sferi infrastrukture tek je u početnoj, ali jako dobroj fazi i nastavit će se produbljivati kroz inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i Kina + 16, zaključio je ministar Li Xiaopeng.

Luka Rijeka / Photo: Boris Kačan

Na sastanku u Ministarstvu prometa NR Kine bilo je riječi i o važnosti dolaska kineskog tereta u riječku luku te povezivanju Zagreba i Pekinga direktnom zračnom linijom.

Tijekom današnjeg dana hrvatska će delegacija održati sastanke s predstavnicima tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi Pelješki most i tvrtkom China Communication Construction Company (CCCC), izvještava Ministarstvo mora.

I.B.