5 min. čitanja

ISTRAŽILI SMO Koliko je otoka na prodaju i koliko koštaju?

Od ukupno 1244 otoka u Hrvatskoj, jedan manji broj je u privatnom vlasništvu. Radi se mahom o nenaseljenim otocima, no već neko vrijeme desetak ih se prodaje.

Na internetskom potalu za oglašavanje Njuškalo ovih je dana osvanuo oglas o prodaji otoka unutar granica Nacionalnog parka Kornati za mnogima nevjerojatnih 40 milijuna i 900 tisuća kuna ili približno pet i pol milijuna eura. U oglasu stoji da na otoku postoje dva ruševna objekta koje je moguće obnoviti, dok je vlasnička dokumentacija uredna.

Ipak, s obzirom da se radi o poljoprivrednom zemljištu, ali i nacionalnom parku, daljnja gradnja teško da će biti moguća, pa će kupac svoje milijune dati za mogućnost bavljenja poljoprivredom na pučinskom otoku i svoje ime na vlasničkim papirima.

Photo: Morski.hr

Deseci otoka na oglasima

Na nekim oglasima u kojima se prodaju čitavi otoci, prodavatelji navode da se radi o građevinskom zemljištu, dok drugi tvrde da se radi o poljoprivrednom. Ipak, obnoviti postojeće objekte na otoku bi se nekako i moglo, ali na pomorskom dobru bez posebnih dozvola i koncesijskih odobrenja, nemoguće je graditi, dok je na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kakvo je na većini malih nenaseljenih otoka, moguće napraviti tek manji objekt ograničenih dimenzija ili obnoviti eventualno postojeće objekte. Potencijalni kupac bi vjerojatno radije uložio desetke milijuna kuna u otok s potrebnom infrastrukturom, pa uz visoku cijenu ne čudi stoga činjenica da mnogi oglasi o prodaji stoje otvoreni godinama.

Cijene, veličine i površine otoka su različite, ali izdvojili smo neke:

Otok Srednja Kluda / Photo: Boris Kačan

Otok Srednja Kluda nalazi se u trogirskom arhipelagu između Vinišća i Okruga Gornjeg. Ukupne površinje 23.324m2. Prekriven je niskim raslinjem i makijom. Na otoku postoje i dvije srušene pojate ili štale, a cijena u ovom oglasu iznosi 7.875.000 kn ili 1.050.000 EUR.

Otok Mali Kosmač / Photo: ŠibenikIn

Otok Mali Kosmač nalazi se u Šibenskom arhipelagu u blizini Sevida. Površina mu je 5.000 m2, a nalazi se blizu obale. Prekriven je makijom i niskim raslinjem.. CIJENA: Na upit, no u oglasu ona početna stoji 5.200.000 kn ili oko 700.000 EUR.

Otok u zadarskom arhipelagu, u blizini Velog Iža površine 128.800 m2. Iako prodavatelj ne navodi ime otoka, napominje da je predivnog oblika, ima malu uvalicu te se na njemu nalazi stara kuća izgrađena u 19. stoljeću. Prva cijena bila je čak 50.000.00 KN ili 6.700.000 EUR, ali je u ponovljenom oglasu ona ipak nešto niža i sad je 44.600.000 KN ili 6.000.000 EUR.

Otok Iž / Photo: Boris Kačan

Jedna od najekskluzivnijih ponuda trenutno na tržištu zbog položaja otočića, čije se ime također ne na navodi, ali se spominje blizina Malog Lošinja, ističe prednost fantastične flore i fanue na i oko otoka i u cijelom zaljevu. Ponuda obuhvaća oko 195.000 m2 (19.5 ha) privatnog zemljišta za prodaju, kako je navedeno u aktualnom izvatku iz zemljišnih knjiga. Ostatak zemljišta površine oko 200.000 m2 (20 ha) u vlasništu je Republike Hrvatske te, kako prodavatelj tvrdi, po potrebi se može uzeti u dugotrajnu koncesiju.
U prošlosti su se stanovnici otoka bavili maslinarstvom (oko 220 starih stabala masline čeka da se netko za njih brine), vinarstvom, uzgojem lavande i drugih mediteranskih biljnih kultura te uzgojem životinja, a ostaci te tradicije su vidljivi i danas, prije svega u obliku poljoprivrednih građevina s kamenim zidovima karakterističnim za ovo podneblje
Prema izjavama prodavačice, pozitivna odluka o gradnji za 3 ekskluzivne vile i jedan paviljon očekuje se do kraja rujna.
Pošto je otok donedavno korišten u poljoprivredne svrhe i pošto su još uvijek prisutni vidljivi ostaci poljoprivrednih građevina, u okviru pothvata će vrlo vjerojatno biti odobrena sanacija i proširenje postojećih objekata, kako je navedeno u zahtjevu za preliminarno mišljenje o gradnji.

Ukupna površina otoka: oko 395.000 m2 (39,5 ha)
Dužina obale otoka: oko 4 km
Najviša točka otoka: oko 11 m

Cijena nam je nepoznata, pa se vjerojatno o njoj da pregovarati.

Ilustracija / Photo: Boris Kačan

Još nekoliko otoka na prodaju možete pronaći na stranicama agencije Croatia estate. U pozivu na kupnju, pojašnjavaju i “Zašto Hrvatski otok?”:

“Pozivamo Vas da otkrijete i uživate u ljepotama hrvatskih otoka, svojoj blagoj klimi, kristalno čisto i toplo more, prekrasne plaže, netaknuta priroda, u kombinaciji s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, ukusna jela i dobra vina, prije svega, topli i prijateljski ljudi. Pronađite svoj otok iz snova”, stoji u pozivu na kupnju, a cijene su od 11 do 70 EUR  ili 82,5 do 525 KN po m2.

1. Otok u Kornatskom arhipelagu
– površina 200 000 m2.
– 40m iznad mora
– nisko mediteransko raslinje
12 milja udaljen od otoka Murtera i 8 milja od Biograda.
Cijena: 16 EUR/m2

2. Otok u Kornatskom arhipelagu, pokraj otoka Žut
– površina 450 000 m2.
– nisko mediteransko raslinje
– kamenita obala
Cijena: 11 EUR/m2

Ilustracija / Photo: Morski.hr

3. otok blizu Primoštena
izuzetna lokacija
– površina 56 000 m2
– 200m udaljen od kopna
– šljunčane plaže, nisko mediteransko raslinje, stabla borova
Cijena: 30 EUR/m2

4. Otok između otoka Pašman i nacionalnog parka Kornati
– površina 36 000 m2
– 30 m iznad mora
– otok ima oblik slova L
– puno niskog mediteranskog raslinja, stabla maslina
– kamenita obala
Cijena: 70 EUR/m2

5. otok u središnjoj Dalmaciji
Ukupna površina otoka: 35 115 m2
a) U privatnom vlasništvu: 24 937 m2
b) Pomorski pojas: 10 178 m2 2.
Vegetacija: gusta šuma alepskog bora i drugog mediteranskog raslinja (pokrivenost otoka šumom 90%). Izgled i oblik: izuzetna ljepota, okrugli oblik. Obala: vrlo lijepa, pogodna za kupanje i rekreaciju. Akvatorij oko otoka: laguna, prekrasna za sidrenje, jedrenje te pogodna za sve morske sportove.

Cijena: 1.500.000 EUR

Cijene nisu za svačiji džep, ali zasigurno će prije ili kasnije i ovi otoci pronaći svoje kupce. Stoga, tko može i voli, neka izvoli.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.