Od ukupno 1244 otoka u Hrvatskoj, jedan manji broj je u privatnom vlasništvu. Radi se mahom o nenaseljenim otocima, no već neko vrijeme desetak ih se prodaje.

Na internetskom potalu za oglašavanje Njuškalo ovih je dana osvanuo oglas o prodaji otoka unutar granica Nacionalnog parka Kornati za mnogima nevjerojatnih 40 milijuna i 900 tisuća kuna ili približno pet i pol milijuna eura. U oglasu stoji da na otoku postoje dva ruševna objekta koje je moguće obnoviti, dok je vlasnička dokumentacija uredna.

Ipak, s obzirom da se radi o poljoprivrednom zemljištu, ali i nacionalnom parku, daljnja gradnja teško da će biti moguća, pa će kupac svoje milijune dati za mogućnost bavljenja poljoprivredom na pučinskom otoku i svoje ime na vlasničkim papirima.

Photo: Morski.hr

Deseci otoka na oglasima

Na nekim oglasima u kojima se prodaju čitavi otoci, prodavatelji navode da se radi o građevinskom zemljištu, dok drugi tvrde da se radi o poljoprivrednom. Ipak, obnoviti postojeće objekte na otoku bi se nekako i moglo, ali na pomorskom dobru bez posebnih dozvola i koncesijskih odobrenja, nemoguće je graditi, dok je na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, kakvo je na većini malih nenaseljenih otoka, moguće napraviti tek manji objekt ograničenih dimenzija ili obnoviti eventualno postojeće objekte. Potencijalni kupac bi vjerojatno radije uložio desetke milijuna kuna u otok s potrebnom infrastrukturom, pa uz visoku cijenu ne čudi stoga činjenica da mnogi oglasi o prodaji stoje otvoreni godinama.

Cijene, veličine i površine otoka su različite, ali izdvojili smo neke:

Otok Srednja Kluda / Photo: Boris Kačan

Otok Srednja Kluda nalazi se u trogirskom arhipelagu između Vinišća i Okruga Gornjeg. Ukupne površinje 23.324m2. Prekriven je niskim raslinjem i makijom. Na otoku postoje i dvije srušene pojate ili štale, a cijena u ovom oglasu iznosi 7.875.000 kn ili 1.050.000 EUR.

Otok Mali Kosmač / Photo: ŠibenikIn

Otok Mali Kosmač nalazi se u Šibenskom arhipelagu u blizini Sevida. Površina mu je 5.000 m2, a nalazi se blizu obale. Prekriven je makijom i niskim raslinjem.. CIJENA: Na upit, no u oglasu ona početna stoji 5.200.000 kn ili oko 700.000 EUR.

Otok u zadarskom arhipelagu, u blizini Velog Iža površine 128.800 m2. Iako prodavatelj ne navodi ime otoka, napominje da je predivnog oblika, ima malu uvalicu te se na njemu nalazi stara kuća izgrađena u 19. stoljeću. Prva cijena bila je čak 50.000.00 KN ili 6.700.000 EUR, ali je u ponovljenom oglasu ona ipak nešto niža i sad je 44.600.000 KN ili 6.000.000 EUR.

Otok Iž / Photo: Boris Kačan

Jedna od najekskluzivnijih ponuda trenutno na tržištu zbog položaja otočića, čije se ime također ne na navodi, ali se spominje blizina Malog Lošinja, ističe prednost fantastične flore i fanue na i oko otoka i u cijelom zaljevu. Ponuda obuhvaća oko 195.000 m2 (19.5 ha) privatnog zemljišta za prodaju, kako je navedeno u aktualnom izvatku iz zemljišnih knjiga. Ostatak zemljišta površine oko 200.000 m2 (20 ha) u vlasništu je Republike Hrvatske te, kako prodavatelj tvrdi, po potrebi se može uzeti u dugotrajnu koncesiju.
U prošlosti su se stanovnici otoka bavili maslinarstvom (oko 220 starih stabala masline čeka da se netko za njih brine), vinarstvom, uzgojem lavande i drugih mediteranskih biljnih kultura te uzgojem životinja, a ostaci te tradicije su vidljivi i danas, prije svega u obliku poljoprivrednih građevina s kamenim zidovima karakterističnim za ovo podneblje
Prema izjavama prodavačice, pozitivna odluka o gradnji za 3 ekskluzivne vile i jedan paviljon očekuje se do kraja rujna.
Pošto je otok donedavno korišten u poljoprivredne svrhe i pošto su još uvijek prisutni vidljivi ostaci poljoprivrednih građevina, u okviru pothvata će vrlo vjerojatno biti odobrena sanacija i proširenje postojećih objekata, kako je navedeno u zahtjevu za preliminarno mišljenje o gradnji.

Ukupna površina otoka: oko 395.000 m2 (39,5 ha)
Dužina obale otoka: oko 4 km
Najviša točka otoka: oko 11 m

Cijena nam je nepoznata, pa se vjerojatno o njoj da pregovarati.

Ilustracija / Photo: Boris Kačan

Još nekoliko otoka na prodaju možete pronaći na stranicama agencije Croatia estate. U pozivu na kupnju, pojašnjavaju i “Zašto Hrvatski otok?”:

“Pozivamo Vas da otkrijete i uživate u ljepotama hrvatskih otoka, svojoj blagoj klimi, kristalno čisto i toplo more, prekrasne plaže, netaknuta priroda, u kombinaciji s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, ukusna jela i dobra vina, prije svega, topli i prijateljski ljudi. Pronađite svoj otok iz snova”, stoji u pozivu na kupnju, a cijene su od 11 do 70 EUR  ili 82,5 do 525 KN po m2.

1. Otok u Kornatskom arhipelagu
– površina 200 000 m2.
– 40m iznad mora
– nisko mediteransko raslinje
12 milja udaljen od otoka Murtera i 8 milja od Biograda.
Cijena: 16 EUR/m2

2. Otok u Kornatskom arhipelagu, pokraj otoka Žut
– površina 450 000 m2.
– nisko mediteransko raslinje
– kamenita obala
Cijena: 11 EUR/m2

Ilustracija / Photo: Morski.hr

3. otok blizu Primoštena
izuzetna lokacija
– površina 56 000 m2
– 200m udaljen od kopna
– šljunčane plaže, nisko mediteransko raslinje, stabla borova
Cijena: 30 EUR/m2

4. Otok između otoka Pašman i nacionalnog parka Kornati 
– površina 36 000 m2
– 30 m iznad mora
– otok ima oblik slova L
– puno niskog mediteranskog raslinja, stabla maslina
– kamenita obala
Cijena: 70 EUR/m2

5. otok u središnjoj Dalmaciji
Ukupna površina otoka: 35 115 m2
a) U privatnom vlasništvu: 24 937 m2
b) Pomorski pojas: 10 178 m2 2.
Vegetacija: gusta šuma alepskog bora i drugog mediteranskog raslinja (pokrivenost otoka šumom 90%). Izgled i oblik: izuzetna ljepota, okrugli oblik. Obala: vrlo lijepa, pogodna za kupanje i rekreaciju. Akvatorij oko otoka: laguna, prekrasna za sidrenje, jedrenje te pogodna za sve morske sportove.

Cijena: 1.500.000 EUR

Cijene nisu za svačiji džep, ali zasigurno će prije ili kasnije i ovi otoci pronaći svoje kupce. Stoga, tko može i voli, neka izvoli.

D.G.