Butkoviću Kinezi pokazali što su sve osim Pelješkog mosta gradili

PEKING – Hrvatska delegacija, predvođena ministrom Olegom Butkovićem, u službenom je posjetu NR Kini, gdje je tijekom ponedjeljka i utorka održala sastanke s Nacionalnim odborom za razvoj i provođenje reformi, tvrtkom izvođačem radova na Pelješkom mostu, China Road and Bridge Corporation te sa predstavnicima CREC China Railway Group Limited, tvrtke koja ima višegodišnje iskustvo u izgradnji željezničkih pruga.

Na sastanku sa zamjenikom glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi Su Weijem, održanom u ponedjeljak, kineska je strana istaknula kako Hrvatsku vidi kao partnera s kojim ima sve više projekata, i zemlju koja ima jedinstven geopolitički položaj koji joj omogućuje suradnju u više različitih područja. To se, osim na suradnju u inicijativama „Jedan pojas, jedan put“ i Kina + 16, odnosi i na suradnju u hrvatskim lukama. Suradnja dviju zemalja još je više intenzivirana nakon što je kineska kompanija odabrana na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta, a što predstavlja novo područje i eru suradnje Hrvatske i Kine, koje će omogućiti jačanje ekonomije u Hrvatskoj s kineskim investicijama i projektima, pojasnio je zamjenik glavnog tajnika Nacionalnog odbora za razvoj i provođenje reformi. Također je istaknuo kako oni pozitivno gledaju na zajedničku suradnju, temeljenu na tržišnim principima, kroz poštovanje važećih pravila, zakona i poslovnih procesa zemalja u kojima djeluju.

Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, održan je sastanak i s izvođačem radova na Pelješkom mostu, tvrtkom China Road and Bridge Corporation, gdje se hrvatska delegacija upoznala s projektima koje je ova tvrtka realizirala, ne samo u mostogradnji, već i u ostalim sektorima, npr. u željezničkom. Ministar Butković je izrazio zadovoljstvo dinamikom realizacije Pelješkog mosta, koji se intenzivno prati od potpisivanja Ugovora u Dubrovniku prošle godine. Razgovaralo se i o drugim važnim prometnim projektima poput izgradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika, brzoj cesti od Dubrovnika do granice s Crnom Gorom, izgradnji željeznica i drugima, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kinezi su pokazali ministru, ali uvjerite se i vi što je radila tvrtka koja gradi Pelješki most.

I.B.